Kémnek véltek egy döglött gyurgyalagot Törökországban

Izraeli kémnek véltek egy döglött európai vándormadarat egy török faluban, és a nyomozásba egy ponton még a terrorelhárítás is bekapcsolódott.

A hírszerzőnek nézett madár, egy méhfaló gyurgyalag egyik lábán fémgyűrű volt “Izrael” felirattal. Az állat élettelenül hevert egy mezőn Törökország délkeleti részén, Gaziantep városának közelében, amikor rábukkantak a falusiak. Azt nem tudni, hogy átfutott-e agyukon, vajon van-e olyan ország, amely kémein feltünteti kilétét, de azt igen, hogy gyanúsan nagynak találták a madár csőrén a légzőnyílásokat és úgy vélték, mikrocsipet építhetett bele az izraeli titkosszolgálat.

A falusiak értesítették a rendőrséget, az meg a kémelhárítást, míg végül a török mezőgazdasági minisztérium helyi hivatalának szakértői alaposan megvizsgálva, “rehabilitálták” a döglött gyurgyalagot mondván, nem kém volt, hanem ártatlan. Elmagyarázták, hogy gyakori gyakorlat madarak megjelölése gyűrűvel, hogy követhető legyen vándorlásuk.

A minisztérium egy tisztségviselője a BBC sajtóorgánumnak elmondta, hogy nem kis erőfeszítésbe került, míg sikerült a helyi rendőröket meggyőzni arról, hogy a madár nem fenyegeti a nemzetbiztonságot.

Forrás: MTI
Fotó: Shah Jahan

Kapcsolódó cikkek:
Szavazás 2013 madaráról!
A madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak
Megmenekülhet a récefaj?