Parlagi sasok mentése

A parlagi sasok védett állatok: a faj megmentése világméretű probléma. A Kárpát-medencében azonban szerencsére nő példányszámuk – ez főként a sikeres mentőakcióknak köszönhető. Magyarország is sokat tesz a parlagi sasok védelméért.

Két parlagi sas (Aquila heliaca) tojást mentettek meg a dévaványai Túzokvédelmi állomáson. Eddig ismeretlen okból elpusztult a hím madár, így a tojó egyedül nem tudta volna megoldani a két törtfehér színű tojás kotlását és a táplálékbeszerzést is, így csak a mentés maradt megoldásként. A kimentett tojásokat mesterséges körülmények között költötték ki és két hét után helyezték ki más parlagi sas fészkekbe, ahol csak egy fióka van.

Czifrák Gábor természetőr, aki nevelte és kihelyezte a tojásokat.

A parlagi sas a fészkelési idényben territoriális állat, egy fészket pedig több éven át is használhat, bővíthet, míg a gallyakból összerótt költőhely súlya már a több mázsát is elérheti. Az állat fokozottan védett, eszmei értéke 1 000 000 forint. Európában gyakorlatilag csak a Kárpát-medence területén nő a sasok példányszáma, az összesen körülbelül 300 párt számláló európai állomány nagy része magyar–szlovák területen fészkel. A világállomány mindössze 2-3000 párból állhat. Elsősorban élőhelyének pusztulása,mezőgazdasági művelésbe vonása és költőhelyeinek zaklatása miatt ritkult meg.

Forrás és fotó: MTI (Lehoczky Péter)

Kapcsolódó cikkek:
2 millió eurót költenek a parlagi sasok pusztításának visszaszorítására
Hajótúrák a parti fecskékhez
A madarak is virágokkal kedveskednek párjuknak
A hollók emlékeznek rád
Megmenekülhet a madagaszkári récefaj