Átestek az első orvosi vizsgálaton a Nyíregyházi Állatpark szibériai tigriskölykei

Átestek az első orvosi vizsgálaton és általános állapotfelmérésen a Nyíregyházi Állatpark április végén született szibériai tigrisei (Panthera tigris altaica): a két hím és egy nőstény kölyköt csütörtökön mutatták be a sajtó képviselőinek.

A Hollandiából, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram keretében decemberben érkezett négyéves hím és párja, a már Nyíregyházán született hétéves nőstény összeszoktatását fokozott figyelemmel követték az állatpark gondozói. Az Usanka és Pamír névre hallgató tigrisek szerelmi nászából – amelyről a világsajtót bejáró fotó is készült – április 27-én született meg a három kölyök, amelyek a keresztségben az Igor, az Amur és a Karina nevet kapták.

Az alig egyhónapos állatokat most vették ki először, eddig csak a nagymacskák gondozói és az állatorvosok láthatták őket, mivel fontos, hogy az anyaállat teljes nyugalomban nevelhesse kicsinyeit – közölte Révészné Petró Zsuzsa, az állatpark szóvivője a helyszínen. Az anyjuk mellől kivett kölykök kezdetben nyugodtan fogadták, hogy az állatorvos mérlegre tegye őket, sztetoszkóppal meghallgassa szívüket és légzésüket, ám a féreghajtó tabletta beadásánál már meglehetősen morcosan tiltakoztak a beavatkozás, illetve a jelenlévő fényképezőgépek és kamerák zaklatása ellen.

Mindhárom tigriskölyök négy kilogramm körüli súlyú és egészséges. A szóvivő a vizsgálatok közben elmondta, hogy a kicsik születése azért is örvendetes, mert szüleik kitűnő genetikai állománnyal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni a későbbiekben a fajmegőrzési tenyészprogramnak.

A tigrisek nem házi kedvencek, a kicsik kézbe fogása csak alapos indokkal – így az általános orvosi vizsgálat alkalmával vagy a védőoltások beadásakor – lehetséges, következésképpen egyetlen, ezzel kapcsolatos látogatói kérésnek sem tud eleget tenni az állatpark – hangsúlyozta Révészné Petró Zsuzsa.

A macskafélék családjának jól ismert ragadozói közül a tigris a legnagyobb és legerősebb. Az öt fennmaradt alfaj mindegyike veszélyeztetett, a szibériait jelenleg a kritikusan veszélyeztetett kategóriába sorolják.

A szibériai tigriseket amuri tigriseknek is szokták nevezni. Természetes elterjedési területük eredetileg Kelet-Szibéria, Korea és Mandzsúria volt, manapság azonban csak az Amur és az Usszuri folyók vidékén él alig négyszáz példány. Megritkulásuk oka a rájuk, illetve főbb táplálékállataikra, a szarvasokra és vaddisznókra irányuló (orv)vadászat, valamint a természetes élőhelyek pusztulása.

A szibériai tigris testtömege akár 250 kilogrammos is lehet, a Nyíregyházán született kölykök testsúlya néhány hónapon belül elérheti a 100 kilogrammot.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkeink:
Bajban a rókamanguszták 
Nevet kaptak a híres kerecsensólyom fiókák
WWF: már hatszázra tehető a magyarországi hódok száma