Magyar szellemvárosok

Pripyat, Famagusta, Paradise Valley, Kolmanskop – csak néhány a világ leghíresebb szellemvárosai közül. A különleges hangulat, hátborzongató üresség és a hely történelmének tragikuma egyre több látogatót vonz ezekbe a sajátos, izgalmas múltat őrző kisvárosokba.

Derenk, Magyarország

Itthon is találhatunk szellemvárosokat, méghozzá elég kalandos történelemmel. Ilyen Derenk is, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis falu, amelyet Horthy Miklós telepíttetett ki 1943-ban. A kormányzó itt hódolt ugyanis szenvedélyének, a vadászatnak – medvéket hozatott a falu közelében fekvő erdőbe, hogy aztán levadászhassa őket.

A helyiek akkor kezdték zavarni Horthy-t, amikor időnként lelőttek egy-egy állatot, ami kárt tett a földjükben és a terményeikben. A kormányzó egyszerűen kitelepíttette az itt élőket, a falu szomorú sorsára pedig azóta csak pár dülöngélő házrom emlékeztet.

Nagygéc, Magyarország

Hazánk másik hírhedt kihalt települése a magyar-román határhoz közeli Nagygéc, amely a 20. század második felében néptelenedett el. Először 1280-ban tesznek említést róla, szomszédságában egykor Haynau építtetett kúriát magának.

A trianoni békeszerződés után felépített ún. lokalizációs töltés a falu nyugati határában húzódott, így az védtelen maradt az árvizekkel szemben. 1970. május 13-án elöntötte a víz, és majdnem teljesen elpusztult. A ’80-as években még 22 lakosa volt, de mára csupán egy ember tartja a frontot a néptelenné vált faluban. Nagygéc házainak egy részét felújították, és üdülőként használják.

Kapcsolódó cikkek:
Externsteine, Németország szent szíve 
A meglepetések városa, Szentpétervár