Földközeli aszteroidákat kémlelne az új műhold

A NASA két asztronautája készül megalkotni az első olyan műholdat, amely a Földhöz közel érkező aszteroidákat figyeli majd. Az űrhajósok szerint ugyanis az nem kérdés, hogy eltalálja Földünket egy kisbolygó, csupán az, hogy mikor.

Rusty Schweickart és a Space Shuttle program egykori résztvevője, Ed Lu fogalmazta meg az aszteroidafigyelő műhold szükségességét. „Az nem kérdés, hogy a Földet eltalálja majd egy kisbolygó, csupán az, hogy mikor” – nyilatkozta Schweickart.

A programban részt vesz még a NASA Ames Kutatóközpontjának korábbi igazgatója, a Stanford Egyetem professzora, Scott Hubbard is. Reményeik szerint 2017-ben már elindíthatják a műholdat, amelynek a Sentinel nevet adták. A NASA egykori dolgozói a B612 alapítvány keretein belül dolgoznak, amely Saint-Exupéry híres regénye, a Kis hercegben szereplő kisbolygó után kapta nevét.

A trió úgy tervezi, hogy a projekt megvalósításához szükséges néhány száz millió dollárt magánadományokból gyűjti majd össze, így arra kér mindenkit, hogy ne keressék a B612-t Kickstarteren. Ennek ellenére szívesen fogadnak bármilyen kisebb értékű felajánlást.

Attól függően, hogy a pénzgyűjtési akció mennyire zajlik majd gyorsan, a műhold fellövését valamikor 2017-2018 tájékára tervezik. Az akcióval a nemrég a Dragont sikeresen megutaztató SpaceX-et szeretnék megbízni.

A műholdat egy Föld felé néző, Nap körül keringő pályára fogják állítani, így észlelheti majd a bolygónk mögül érkező aszteroidákat akár hónapokkal a becsapódás fenyegetése előtt is. A kreátorok úgy tervezik, hogy a szerkezet észleli majd a140 méterátmérőjű kisbolygók 90%-át és a40 méterátmérőjű aszteroidáknak is legalább a felét.

„Nem akarunk egy távoli időpontot kitűzni magunk elé, ha már most tehetünk valamit azért, hogy az emberek biztonságát garantálhassuk” – fejtette ki Schweickart. –„Az állami ráfordításokat jelenleg a NASA által fontosnak tartott projektekre szánják, így nekünk önerőből kell összegyűjtenünk a megépítéshez szükséges összeget.” A NASA azonban nem hagyja „lógva” az aszteroidafigyelő műholdat: kutatási, technikai és mérnöki segítséget is nyújt az ex-asztronauták és Hubbard számára.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Nem is olyan távoli a kereskedelmi űrutazás?
16. NEEMO küldetés
Bekapcsoltak az autók riasztói a meteor hangjától
Újabb földsúroló aszteroida kerül a Föld közelébe