A csupasz turkáló rejtheti a hosszú élet titkát

Egy Kelet-Afrikában honos rágcsáló, az akár harminc évig is élő csupasz turkáló (Heterocephalus glaber) rejtheti a hosszú és aktív élet titkát, amelyet egy amerikai-izraeli kutatócsoport kezdett el feltárni.

A csupasz földikutyának is nevezett rágcsáló nemcsak tízszer hosszabb ideig él, mint például a patkány, de meglepő módon végig aktívan, haláláig megőrizve csontjai egészségét, és az emberrel ellentétben kognitív képességei sem hanyatlanak öregedése közben.

A Tel-Avivi Egyetem és a Texasi Egyetem kutatói az Aging Cell című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányukban azt vizsgálták, hogy milyen szerepe van egy idegsejteket védő fehérjének, az NRG-1-nek a rágcsáló hosszú élettartamában.

Több rágcsálófaj genetikai állományának összehasonlításából kiderült, hogy minél nagyobb az NRG-1 fehérje szintje a felnőtt állatban, annál hosszabb annak élettartama. Valamennyi tanulmányozott rágcsálófaj közül azonban a csupasz turkálóban termelődött a legtöbb az NRG-1-ből, a vegyület magas szintje ráadásul az állat egész életében fennmaradt agyának azon a területén, amely a motoros szabályozásért felel.

A kutatók ezt követően csupasz turkáló példányokat vizsgáltak, amelyek életkora 1 napostól 26 évesig terjedt. Úgy találták, hogy a megfelelő agyműködéshez szükséges NRG-1 szint az állatok egész élettartama alatt fennmaradt. A rágcsáló egyébként hasonlóan szociális társadalomban él, mint a méhek vagy a hangyák, a föld alatti alagútrendszerben megbúvó kolóniákban egy királynő köré csoportosul a család többi tagja.

Dorothee Huchon kutatásvezető szerint felfedezésük fontos lépés annak megértése felé, hogy ezekben az érdekes állatokban miként zajlik az öregedés, és hogyan működik közre ebben az NRG-1 fehérje – idézte a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.

Az eredmények végső soron az ember életfolyamatainak megértését is segítik, mert e különleges állatok védettek a rákkal szemben is, ráadásul oxidatív károsító hatásoknak kitéve is megőrzik az agyukban lévő fehérjék épségét.

Forrás: MTI
Fotó: Life Begins Now 

Kapcsolódó cikkek:
Elsőként született Magyarországon csupasz turkáló
A sivatagi egér és a mustárolajbomba esete
Vakondok segítenek a tiltott területek feltárásában