A felhasználók bővíthetik a lengyel műemlékek adatbázisát

Társadalmi akció keretében szabadon bővíthető júliusban a lengyel műemlékek internetes adatbázisa, amelynek alapján egy több nyelvű, az ország műemlékeit egybefoglaló honlapot és egy mobilalkalmazást kívánnak létrehozni.

A http://www.otwartezabytki.pl honlapon kiegészíthető műemléktárban jelenleg a Nemzeti Örökség Intézetének hivatalos kimutatásában szereplő, több mint 60 ezer létesítmény leírása található. Az akció szervezői azonban nem elégedettek az intézmény nyilvántartásával: szerintük az adatbázis hiányos, sőt gyakran téves információkat tartalmaz. Arra kérik az internetes felhasználókat, hogy az általuk hibásnak vagy hiányosnak ítélt adatokat módosítsák a honlapon. A portálon olvasható leírás szerint minden új adatot csak három felhasználó jóváhagyása után fogadnak el.

A szervezők elsősorban a műemlékek címeinek, GPS-koordinátáinak, illetve leírásainak kiegészítésére számítanak, mert ezek nélkül a gyakorlatban nem is hasznosítható az adatbázis. A néhány hetes akció keretében kiépített adattárból nyitott, közösségi jellegű portált hoznak létre, amely folyamatosan kiegészíthető, illetve bővíthető lesz.

A honlap nyitott licenccel fog rendelkezni, így minden benne elérhető információt bárki szabadon felhasználhat. Alkalmas lesz arra is, hogy a műemlékvédelemre szoruló létesítmények állapotának fokozott felügyelete mellett oktatási programok – például tanulmányi kirándulások – megszervezéséhez is támpontot nyújtson.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Sírkőlesen Írországban
Megkövesedett élet
Nyári felfrissülés Ausztriában