Az eddigi legélesebb képeket készítette a napkoronáról a NASA teleszkópja

Az eddigi legélesebb felvételeket készítette el a napkoronáról, a Nap légkörének legkülsőbb rétegéről a NASA Hi-C teleszkópja.

A 210 kilogrammos nagy felbontású műszer, a High Relotution Coronal Imager július 11-én a NASA rakétáján tett valamivel több mint tízperces űrutazást, a 620 másodperc alatt 165 felvételt készített, vagyis alig öt másodpercenként egyet – olvasható a NASA honlapján.

A NASA tudósai által “forradalminak” nevezett, rendkívül éles felvételek segítenek a jobban megérteni a Nap légkörének viselkedését és befolyását a Föld kozmikus környezetére.

“Ez egy kivételes műszer, amelyet a legmegfelelőbb pillanatban juttattuk a világűrbe. Az intenzív naptevékenységnek köszönhetően egy aktív napfoltra fókuszálhattunk” – hangsúlyozta Jonathan Cirtain, a NASA Marshall űrrepülési központjának vezető napfizikusa.

Magyarázata szerint a Hi-C segítségével ötször nagyobb felbontású felvételeket lehet készíteni, mint a NASA napkutató műholdján működő AIA (Atmospheric Imaging Assembly) légköri képalkotó műszeregyüttessel.

Míg a fény tízféle tartományában működő AIA 1086 kilométer átmérőjű képződményeket képes élesen megkülönböztetni a Nap felszínén, a Hi-C 217 kilométereseket is észlel, azonban csupán az extrém ibolyántúli tartományban végez megfigyeléseket. A fény e magasabb energiájú hullámhossza optimális a forró, millió fokos napkorona megfigyelésére.

A műszer nagy felbontóképességét az űrkutatás számára valaha készített legpontosabb kivitelű tükrök teszik egyebek közt lehetővé.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Nappali villámok a Szaturnuszon
Ötlet az űrből: kerékkert
Felfedezték a Plútó ötödik holdját