Melyik tengeri állatfajt ehetjük?

Sokat hallunk a túlhalászásról és a különböző hal- és egyéb tengeri állatfajok veszélyeztetettségéről – az információáradatban azonban nagyon nehéz eligazodni. Melyik tengeri állatokat ehetjük hát tiszta lelkiismerettel, és melyiket kell kerülnünk?

Azt mindenki tudja, hogy cápauszonylevest enni felér az ökológiai egyensúly elleni bűntettel – arról nem is beszélve, hogy a cápahalászok különösen kegyetlen módszerekkel jutnak hozzá a kulcshozzávalóhoz, a cápa uszonyához: egyszerűen levágják azt a még élő állatról, majd visszadobják a vízbe, hogy lassú, fájdalmas halált haljon.

Legtöbben azzal is tisztában vagyunk, hogy a tonhalak nagy részét is túlhalásszák, sőt, sok faj már a kihalás szélére került, a környezetvédő szervezetek pedig hiába küzdenek a bürokrácia és a kereskedelmi érdekek átláthatatlan útvesztőjében.

Az Information is beautiful portál a halimádó, de a környezet problémáit is szívén viselő emberek segítségére siet: közzétett egy ábrát, amely három részre osztja az ehető tengeri állatfajok nagy részét aszerint, hogy melyet halásznak környezetbarát módon, mely tekinthető határesetnek, és melynek fogyasztását kellene kerülnie annak, aki egy kicsit is törődik az ökológiai egyensúly fenntartásával. Az ábra a különböző óceánokat és a tenyésztett állatokat is felsoroltatja, mintegy mátrixba helyezve a különböző fajokat.

Mely tengeri állatfajokat ehetjük? (Forrás: information is beautiful)

Az első csoportba azok a tengeri fajok tartoznak, amelyeket nyugodt szívvel ehetjük: állományukat nem fenyegeti a kihalás, halászatuk pedig környezetbarát módon, az állatkínzás elkerülésével történik. Ilyen faj például az óriás ausztrál sügér, ázsiai sügér vagy az atlanti-óceáni tintahal.

A második kategóriába a „talán” jelzéssel ellátott állatfajok kerülnek: ezek azok, amelyek nincsenek közvetlen veszélyben, de a halászat ilyen mértékű fenntartásával hamarosan a kihalás szélére kerülnek. Ilyen például a folyami rák vagy az izlandi tőkehal.

A harmadik kategóriába azok az állatfajok tartoznak, amelyek közvetlen veszélyben vannak, a túlhalászás miatt a kihalás szélére kerültek. Ilyen a sárgafarkú tonhal, az angolna, a cápa vagy az ördöghal – és ezen kívül még rengeteg más faj is. Ezeket az állatokat túlhalásszák, vagy különösen kegyetlen módon vadásszák le, ezért kerülni kell a fogyasztásukat.

Ábra: Information is beautiful (David McCandless, Miriam Quick, Derek Guo)

Kapcsolódó cikkek:
Tonhalaknak szánt horgokra akadnak a kékcápák
Felülvizsgálták a Vörös Listát
Ezek a cápák nem mennek a levesbe
Leveszik a cápauszonyt a kínai bankettek menüjéről