A világ elfeledett célállomásai

A világnak számos olyan területe van még, amelyet nem árasztott el a fogyasztói társadalom, így egyedülálló élményt nyújthatnak a kalandoroknak. A kiépítetlen, természetes utazási célpontok száma drasztikusan lecsökkent az elmúlt években, azonban még van pár olyan hely a Földön, ahol átélhetjük a felfedezés örömét.

Ha nem szereted a turistaközpontokat, zsúfolt nagyvárosokat, szervezett utakat, fedezd fel a következő úti célokat!

1. Suriname

Dél-Amerika északi oldalán helyezkedik el a korábban holland gyarmat, Suriname tartománya. Később etnikai olvasztótégely lett, ahol a bennszülöttek kultúrája összekeveredett a brit, holland, kínai, indiai és indonéz hatással. Sok szerethető dolog található ezen a területen. A főváros Paramaribo, ahol sok építőművészeti emlék található a gyarmati időkből. Bár az infrastruktúra kevésbé szemet gyönyörködtető, a védett természeti értékek számítanak az ország igazi ékkövének, ennek köszönhető, hogy a mezőgazdaság mellett az ökoturizmus, mint új gazdasági tevékenység, fellendülőben van. A Raleighvallen és a Brownsberg Nemzeti Park gazdag madárvilágáról híres. Guyana és Francia Guyana mellett Dél-Afrika legkevésbé látogatott területe.

2. Togo

A Togói Köztársaság Lomé fővárossal Nyugat-Afrikában található, a pálmafás tengerparttól a hegyes-völgyes tájon keresztül a szavannáig mindenféle táj felfedezhető az ország területén. Kipróbálhatjuk a windsurföt („szélszörf”), megvizsgálhatjuk a vudu gyógyszereket, vagy akár majomheréket és kígyófejet is vehetünk a loméi piacon. A népesség nagy része ugyanis még az ősi animista valláshoz ragaszkodik. Kloto fafaragói híresek faragott szobraikról, különösen a házasság láncának nevezett darabokról, amelyeknél két figurát gyűrűként kapcsolnak össze.

3. São Tomé és Príncipe

Az Afrika második legkisebb államát alkotó szigetek tökéletes ellentétei mindennek, ami afrikai. Kevés ember hallott eddig erről a helyről, és még kevesebben választották utazási célpontnak, bár a hely bájáról már hallhattunk innen-onnan. Több mérföldnyi kiépítetlen, kristálytiszta vizű tengerparttal rendelkezik, rengeteg kiváló, feltérképezetlen merülőhellyel, ezen kívül borotvaéles sziklákat és buja esőerdőket is találhatunk. Nyugodt életstílus vár ránk ezen a helyen, és élvezhetjük a kiváló minőségű, valódi kávét, az egzotikus gyümölcsöket és a tengeri herkentyűket.

4. Comore-szigetek

A Madagaszkártól északra található szigetcsoport a Szuezi-csatorna megnyitásáig a Távol-Keletre és Indiába tartó hajóút fontos állomása volt. Később a hajóforgalom csökkenésével és Mayotte szigetének megszerzésével a franciák a területet cukortermelő gyarmattá alakították. Bár kezdetben az egyetlen exporttermék a kókuszdió volt, a gazdaság átalakulásával a yilang yilang, a vanília, a kávé, a kakaó és a szizál termelése is fellendült. A hivatalos nyelv az arab és a francia. Ha fel szeretnénk fedezni a Mauritius és Seychelle-szigetek mellett fekvő Comore-szigeteket, érdemes 4 különböző védőoltást beadatni utazás előtt. A legfontosabbak: Hepatitis A, Hepatitis B, hastífusz elleni oltások, malária elleni gyógyszert is érdemes vinni, illetve meghatározott területeken kolera elleni védőoltás is ajánlott.

5. Nauru

A szigetállam az Egyenlítőtől 0,5 fokra délre található Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati medencéjében. Óceánia legkisebb önálló államát korallzátony veszi körül, amelybe mesterséges átjárókat vágtak, hogy a hajók meg tudják közelíteni a szigetet. Korábban a világ egyik legfontosabb foszfátlelőhelye volt, mára azonban már kimerítették a bányákat. Az éghajlat egész évben egyenletesen meleg, a csapadék eloszlása azonban az El Niño jelenségtől függ. A sziget kevés ivóvízzel rendelkezik, a lakosság vízkészlete az összegyűjtött esővízből, és egy elöregedett tengervíz-sótalanító üzemben előállított édesvízből áll. Nauru összesen 30 km-es közúthálózattal, és 3,9 km-es vasúthálózattal rendelkezik, amelyet leginkább teherszállítási célokra használnak. Ezen kívül rendelkezik egy kikötővel, és egy nemzetközi repülőtérrel, nemzeti légitársasága az Our Airline. Bár az ország 94 százaléka túlsúlyos, folyamatos sikereket érnek el az olimpiákon, főként súlyemelésben.

6. Niue

Új-Zéland társult állama a Csendes-óceán déli részén található. Népessége túlnyomó részt polinéz. A sziget kizárólagos gazdasági övezetében három korallzátony van: Beveridge Reef, Antiope Reef, Haran Reef, így a világ egyik legnagyobb korallszigetének számít. A búvárkodás szerelmesei soha nem látott merülőhelyeket találhatnak ezen a helyen. Érdekesség, hogy a szigeten meglepően magas a talaj természetes radioaktivitása, ennek forrásai a tórium és protaktínium izotópok, így a jelenségnek nincs megfigyelhető káros hatása a lakosság körében. Az időeltolódás Új-Zéland és Niue között 23-24 óra (nyári-téli időszámítás függvényében). Novembertől márciusig ajánlott a sziget látogatása, ilyenkor magas a hőmérséklet, azonban sok csapadékra is lehet számítani.

7. Kuvait

Szaúd-Arábiával és Irakkal határos, olajban gazdag kis királyság a Perzsa-öböl partján. Kuvait a világ összes kőolajtartalékának 10 százalékát birtokolja. Az állam bevételeinek 95 százalékát is az olaj fedezi, mivel a terület nem alkalmas a mezőgazdasági termelésre, ami elsősorban az éghajlatnak és a háborúk során kiömlött olajból származó károknak köszönhető. A szomszéd országoknak köszönhetően elég kevés utazást szerveznek az ügynökségek erre a területre. Ha mégis fel szeretnénk fedezni az országot, vízumot kell igényelni. Van néhány szempont, amelyekre nem árt odafigyelni az utazás során. Az öltözködést tekintve a nőknek különösen ajánlott a végtagokat is takaró ruhák használata, férfiaknál is előnyben részesítik a zártabb öltözködést. Tilos az alkohol, a sertéshús behozatala és fogyasztása, továbbá pornográf termékek birtoklása és használata, a kábítószer-csempészetet pedig halálbüntetéssel szankcionálják. Nem érdemes az utazás előtt Izraelbe menni, mert ha a hatóságok tudomást szereznek róla, megtagadják a belépést érvényes engedély esetén is.

8. Kirgizisztán

Az országot Ázsia Svájcának is nevezik gyönyörű hegyvidékei miatt. Az ország legmagasabb pontja a Győzelem-csúcs, 7439 méterrel. Érdemes ellátogatni a volt szovjet tagállamba a terrorizmus és állandó politikai zavargások ellenére, hiszen csodálatos hegyvidékei a hegymászók paradicsomát is jelenthetik a felfedező kalandorok számára. A demonstrációkat azonban érdemes elkerülni, különösen a fővárosban. Az utazás legbiztonságosabban légi közlekedéssel oldható meg, az orosz légitársaság mellett a British Airways és a Turkish Airlines járataival is elérhetünk a kirgiz fővárosba, Biskekbe. Vízum itt is szükséges a bejutáshoz, illetve érdemes odafigyelni arra is, hogy nincs hivatalos magyar képviselet az országban, csak Kazahsztánban található magyar nagykövetség.

Forrás: lonelyplanet

Kapcsolódó cikkek:
Furcsa felfedezések a Google Earth-ön
A világ leghidegebb úti céljai
Újrajátsszák az ostromot: végvári vigasságok Egerben