Ha autókat lehet parkolni, akkor fákat is

Bérelhető, mozgatható troli-fákat adnának bérbe a lakosságnak az élhetőbb környezet kialakítása érdekében. A „fa-járművek” használhatók padként, van rajtuk Wi-Fi, és elektromos eszközök töltésére is alkalmasak. Egy olasz tervező megalkotta a legkézenfekvőbb megoldást a nagyvárosok problémáira: „Parkolj fával a házad előtt!”

Matteo Cibic kitalálta, hogyan lehetne becsempészni a természetet a zsúfolt városokba. Már több világváros tervezője és döntéshozója is kísérletezett a zöld területek növelésével, vagy legalábbis az autók számának csökkentésével. Dallasban egy hatsávos autópályát parkká alakítottak, Chicagóban a modernizáció a zöld infrastruktúrával rendelkező sugárutakban merül ki, New Yorkban a közlekedési minisztérium nyáron lezár bizonyos utakat, hogy ideiglenes sétányokat hozzon létre csak gyalogos és biciklis forgalommal, kiülős kávézókkal, Londonban pedig magas adókkal szeretnék elvenni az emberek kedvét az autózástól. Milánó lakossága szintén az autóforgalom problémáival küzd, azonban más úton próbálja zöldebbé tenni környezetét, hála Matteo Cibicnek. A híres tervező elmélete egyszerű: „Ha ahhoz van elég pénzed, hogy a házad vagy irodád előtt parkolj a kocsiddal, akkor miért ne tudnál azért fizetni, hogy egy fa álljon ott?”

A projekt során hordozható troli-fákat adnának bérbe a lakosságnak, hogy legyen lehetőségük zöldebb környezetet teremteni maguknak még akkor is, ha a belvárosban laknak. Ezek a trolik igazából kerekeken guruló, miniatűr kertek, amelyek meglepő módon egyéb szolgáltatásokat is nyújtanak. Padként ülőalkalmatosságként funkcionálnak, lehet elektromos eszközöket tölteni rajtuk, és van elérhető Wi-Fi hálózatuk is. Ezeket az alkalmazásokat a bérlők korlátlanul használhatják pluszköltségek nélkül. Az ötlet megalkotója jelenleg a prototípuson dolgozik, és befektetőket, kivitelezőket keres a tervek megvalósításához. A szponzorcégek számára reklámfelületet is biztosítana a troli-fákon. A lakosság számára több szempontból is előnyös lehet az ötlet, például a gyerekek a szabad levegőn is tudnának számítógépezni, közösségi helyeket lehetne kialakítani a fákkal, és mindenkinek lehetősége lenne arra, hogy saját maga alakítsa a környezetét.

Forrás: Fast Co. Design

Kapcsolódó cikkek:
A nagy viharok is rombolhatják az ózonréteget
Melyik tengeri állatfajt ehetjük? 
Ötven tonna szemetet húztak ki a Csendes-óceánból