Az elefántok is úgy képzik a hangot, mint az ember

Az elefántok több kilométer távolságból is tudnak kommunikálni egymással infrahangok segítségével. Osztrák kutatók egy elpusztult elefánt gégéjét elemezve kiderítették, hogy az elefántok ugyanúgy képzik a hangot, mint az emberek.

Az elefántok rendkívül mély, 20 hertz alatti hangokon folyó “titkos” kommunikációjáról régóta tudnak a kutatók. Eddig azonban nem sikerült fényt deríteni a hangok keletkezésére. Két feltevés létezett erre – az egyik szerint úgy történik a hangképzés, mint az embernél, a hangszálak rezgése által. A másik szerint a macskák dorombolásához hasonlóan a belső gégeizomzat váltakozó megfeszítésével és elernyesztésével keletkeznek a hangok.

Ahhoz, hogy végre eldönthessék a kérdést, Angela Stöger, a Bécsi Egyetem kutatója és munkacsoportja egy elpusztult állatkerti elefánt gégéjével folytatott kísérleteket a Kognitív Biológiai Osztály hanglaboratóriumában – írta a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

A kísérletek során sikerült a hatalmas hangszalagokat szakaszos, alacsony frekvenciájú rezgésbe hozniuk és infrahangokat létrehozniuk. Ez bizonyította, hogy az elefántok hangképzése ugyanúgy történik, mint az emberé, csak mélyebb regiszterben.

A Science című folyóiratban megjelent cikk szerint azt is kimutatták a kutatók, hogy az emberi hang működési elve emlősök sokaságára érvényes: a denevérek rendkívül magas frekvenciájú ultrahangjaitól kezdve (110.000 hertz) az elefántok szélsőségesen mély infrahangjaiig.

 Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Eljött a cselekvés ideje – WWF
Vadvilági paradicsom Afrikában
Elefánt a Marson