Lassan az extrém meleg lesz a normális

Az elmúlt néhány évben ránk köszöntő, izzasztóan meleg nyarak csak az elmúlt években váltak általánossá – a közeljövőben pedig egyre inkább ez válik normálissá. De számíthatunk-e hamarosan extrém lehűlésre is?

Izzasztó hőséget tapasztalhatunk az elmúlt hetekben itthon is – hőhullám hőhullám hátán, és nincs ez másképp a Föld nagy részén sem. Az Egyesült Államokban egy tanulmány vizsgálta meg azt, hogy van-e kapcsolat az extrém meleg és a globális felmelegedés között.

1980 előtt az ilyen meleg nyarak gyakorlatilag ismeretlenek voltak, főleg a mérsékelt övben. Egy friss kutatás azonban kimutatta, hogy azóta az átlagos nyári hőmérséklethez képest a Föld felszínének 10%-án átlagosan akár 15 Celsius-fokkal is melegebbek lehetnek a nyári hónapok – ez a jelenség pedig egyre inkább normálissá válik. Az 50-es, 60-as és 70-es években néhány tized Celsius-fok melegedést mutattak ki csupán a kutatók.

Ez a jelenség túl extrém ahhoz, hogy a véletlenre lehessen fogni – ez volt legalábbis a véleménye a Goddard Űrkutatási Intézet tudósának, James Hansennek és csapatának, akik a hőmérséklet-változásokat egészen az 1950-es adatoktól elemezték.

„Mostanában divatos azt mondani, hogy nem foghatunk minden egyes jelenséget a globális felmelegedésre” – magyarázza Hansen. –„De az igazság az, hogy ez most biztosan ennek a következménye.”

2010-ben Moszkvában köszöntött be rekordmeleg nyáron, amelyet 2011-ben szintén csúcsokat döntögető forróság követett Texasban, Oklahomában és Mexikóban. A 2012-es nyár pedig mindenhol alaposan megdolgoztatja a klímaberendezéseket.

A kutatók sokszor meteorológiai okokkal magyarázzák a hőhullámokat, mint például a La Niña jelenséggel, amely a Föld időjárási anomáliáit okozza. Hansen és csapata az 1950-1980-ig tartó hőmérsékleti adatokat hasonlította össze az 1980 óta mértekkel, és megállapította, hogy a nyári átlaghőmérséklet az utóbbi időben kezdett igazán emelkedni. A Proceedings of the National Academy of Sciences tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint az extrém meleg nyarak egyre általánosabbá váltak az elmúlt években.

Összefoglalva a tanulmány kimondja, hogy a kutatók számításai alapján az egyre extrémebb időjárás lesz az átlagos az elkövetkezendő években is – ez pedig nem csupán rendkívül meleg, de szokatlanul hideg nyarakat is eredményezhet majd. A globális felmelegedés következtében egyre több a vízgőz a levegőben, amely növeli a valószínűségét a havazásnak és az esőnek is. A szokatlan hideg könnyen lehet, hogy összezavarja majd az emberek globális felmelegedésről alkotott képét, hiszen a jelenséget könnyebben azonosítják az extrém meleggel, mint a hideggel.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Mi tehetünk az arktiszi jég olvadásáról?
A nagy viharok is rombolhatják az ózonréteget
A jövő stratégiája: okos városok