Csökkent az erdőirtás az Amazonas medencéjében

A brazil kormány által mért adatok alapján megnyugtató hírek érkeztek: az Amazonas-medence erdőirtása csökkent az elmúlt évben, még hozzá nem is kicsit. Talán végre sikerül visszaszorítani a bolygóra rendkívül káros, extrém mértékű fakitermelést.

Az Amazonas őserdeje az egyik legszebb, nagyrészt érintetlen vidék, amely még ma is számos titkot rejt az emberiség előtt. Ennek ellenére mindent megteszünk, hogy idő előtt kiirtsuk a biodiverzitás fellegváraként számon tartott őserdőt. Az Amazonas környékén zajló fakitermelés régóta foglalkoztatja a természetvédőket – most azonban biztató híreknek örülhetnek.

A brazil kormány mérései alapján az Amazonas-medence erdőirtása 23%-kal csökkent az elmúlt évben, amely 6 238 négyzetkilométernyi megmentett területet jelent. Ez sorban a negyedik év, amikor megfigyelhető az erdőirtás visszaszorítása.

Erdőirtás, erdőtüzek

A Nature folyóirat azonban az adatok bővebb vizsgálatára szólít fel mindenkit: a részletesebb mérések során kiderült ugyanis, hogy az erdőirtás mértéke annál azért nagyobb volt, mint amit a brazil kormány nyilvánosságra hozott.

Forrás: Treehugger

Kapcsolódó cikkek:
Még nagyobb veszélyben a trópusi biodiverzitás
Műholdas időutazás
Kalandtúra az Amazonas forrásától a torkolatig