Oroszlánvadászat szerelmi bájital miatt

Ha tigrisből már túl kevés van, jöhetnek az oroszlánok? Új ázsiai őrület, a bájitalok és tigrisbor miatt drasztikusan csökkehet Afrikában a vadon élő oroszlán állomány.

Dél-afrikai oroszlánok százait mészárolták le a legújabb ázsiai trend, a szerelmi bájitalok készítéséért. Az országban legális az oroszlánvadászat, eddig főként trófeaként évi 500 példányt ejtettek el. Most azonban a leginkább Vietnámban és Laoszban elterjedt bájitalmánia miatt a később őrlésre kerülő csontjaikért vadásszák a nagymacskákat. Egy hím oroszlántetem ára eléri a 10 000 dollárt (2,2 millió forint), a nőstényeké kicsit olcsóbb, 4000 dollár (900 000 forint). Ma már mindössze 20 000 vadon élő oroszlán található Afrikában. Az ázsiai tigrisek száma azonban még ennél is drasztikusabban csökkent, így a híres tigrisbor legfőbb összetevőjét, a tigriscsontot is oroszlánok csontőrleményével helyettesítik. A kínaiak azért fogyasztják ezt az italt, mert a hagyomány szerint, aki megissza, erősebb lesz tőle. Bizonyos gyógyszerek hatóanyagát is hasonló módon tigris helyett oroszlán-összetevővel pótolják.

A vadon élő állatok csontja értékesebb a fogságban tartottakénál, annak ellenére, hogy évente rengeteg nagymacskát kimondottan trófeaszerzés céljából tenyésztenek. Már rengeteg civil szervezet és állatvédő egyesület harcol az orvvadászattal szemben, köztük az Avaaz nemzetközi szervezete is, akik világméretű kampányt indítottak az oroszlánok kiirtása ellen.

Forrás: thegreentimes

Kapcsolódó cikkek: 
Fotómegosztó portálon fedeztek fel egy új rovarfajt 
Sötétséghez alkalmazkodott a “szemtelen” pók 
Az elefántnak tetszett, a gyíknak már kevésbé