Fukusimai mutáns lepkék

A fukusimai atomerőmű-baleset okozta radioaktív sugárzás a környéken élő lepéknél abnormális változásokat okozott. Lábaik megnagyobbodtak, csápjaik és szárnyaik pedig deformálódtak a 2011-es japán katasztrófát követően.

A kapcsolatot a mutáció és a radioaktív sugárzás között laboratóriumi kutatásokkal és kísérletekkel támasztották alá. A tanulmányt a Scientific Reportsban publikálták. A vizsgálatban 144 Zizeeria maha lepkét gyűjtöttek össze az ország 10 különböző pontjáról (Fukusimát is beleértve) 2 hónappal a 2011. márciusi atomerőmű-katasztrófa után. A baleset idején feltehetően még lárva állapotban voltak a lepkék. Dzsodzsi Otaki csapatával a kutatás során a különböző területekről származó lepkéket összehasonlítva a magas radioaktív sugárzású környezetből származó rovaroknál kisebb szárnyakat és rendellenesen fejlődött látószerveket tapasztalt.

„Eddig úgy hittük, a rovarok sokkal ellenállóbbak a radioaktív sugárzással szemben, így ebben a tekintetben nem várt eredményeik születtek.” – nyilatkozta az okinavai Ryukyus Egyetem kutatója.

Ezt követően a tudósok laboratóriumi körülmények között tenyésztették a vizsgált lepkéket 1750 kilométerre Fukusimától, ahol a radioaktív sugárzás alig mérhető. Így egy sor olyan abnormalitást fedeztek fel, amely az eredetileg begyűjtött rovarokon még nem volt megfigyelhető, mint például a deformált csápok, amelyek a környezetben való tájékozódás, és a társak azonosítása szempontjából nélkülözhetetlenek.

Hat hónappal később újabb felnőtt példányokat gyűjtöttek be a tíz körzetből, és azt tapasztalták, hogy a radioaktív területről származó példányok kétszer nagyobb mértékben mutálódtak, mint a közvetlenül a baleset után begyűjtött lepkék. A kutatók a sugárszennyezett táplálékkal, valamint lappangó genetikai mutációval magyarázzák a jelenséget.

Otaki és csapata több mint 10 éve tanulmányozza a Zizeeria maha lepkefajt. Elsősorban a környezet iránti érzékenysége miatt indikátornak használták. Korábbi tanulmányokban már bemutatták a rovar színváltoztató képességét, amelyet a globális felmelegedéssel hoztak összefüggésbe, valamint városi előfordulása miatt az emberi környezet változásait is lehet rajtuk keresztül tanulmányozni. A kutatás fontos lehet a radioaktív sugárzás emberre és környezetre gyakorolt hosszú távú hatása szempontjából, ezek a mutációk ugyanis egyértelműen a sugárszennyezésnek tulajdoníthatók.

Forrás: BBC News

Kapcsolódó cikkek: 
Ősi cápafajokat találtak Arizónában 
Világító lábát hagyja hátra a kalmár a ragadozóknak 
Óriási burmai pitont fogtak Floridában 

 

Enhanced by Zemanta