Hős hangyák

Ausztrál kutatók megállapították, hogy a hangyáknak rendkívül nagy szerepük van a növényi biodiverzitás fenntartásában – sőt, elősegítésében is. A kis rovarok ugyanis magokat hurcolnak magukkal, amelyek aztán kikelnek a tápanyagban gazdag földből.

Az ausztrál Curtin Egyetem kutatói, Jonathan Majer és Ladislav Mucina professzorok a dél-afrikai Cape régió biodiverzitását tanulmányozták, és rájöttek, hogy az itt élő hangyáknak hatalmas szerepük van abban, hogy ennyire sokszínű a növényvilág a környéken.

Összehasonlítottak két tanulmányt, amelyek mindegyike ezen állítás köré szőtte tudományos munkáját, és ők is végeztek egy saját megfigyelést ezzel kapcsolatban.

„Ez a terület a világ egyik biodiverzitás-forrópontja” – mondta el Majer professzor a BBC Nature-nek. A Cape régió nagyon sok hasonlóságot mutat Ausztrália délnyugati részével, már ami a klímát és az időjárást illeti – mindkét terület ugyanolyan esőzésekkel és széláramlatokkal néz szembe. A tudósok azonban nem igazán értik, miért pont ezeknek a helyeknek ilyen sokszínű a növényvilága.

A kérdésre a választ a myrmecochory adta meg. Ez az a jelenség, amikor a hangyák elősegítik a különböző növények terjeszkedését azzal, hogy elhurcolják a magjaikat a bolyba. Az ilyen növények nagy része ugyanis olyan magokat bocsát ki, amelyeken megtalálható az ún. elaiosome – ez egy olyan húsos rész, amely vonzza a hangyákat. Így az állatok magukkal hurcolják a magot a bolyba, ahol esznek belőle, a maradékot pedig otthagyják. Ilyenkor a mag még nem pusztul el, képes kihajtani, sőt: a hangyaboly tápanyaggal teli földje még kedvező is számára, hiszen az otthagyott ételmaradékok és szerves anyagok megfelelő tápot jelentenek számára.

Ez a jelenség különösen elterjedt Dél-Afrikában és Délnyugat-Ausztráliában, így valószínűsíthető, hogy ennek köszönhető a terület biodiverzitása.

Majer professzor és csapata megvizsgálta, hogy egy olyan körzet, ahol nem ilyen, myrmecochory terjedési módszerrel szaporodnak a növények, mennyiben mutat majd más képet a biodiverzitást illetően, mint egy olyan terület, ahol a hangyák „elvégzik a piszkos munkát”. Megállapították, hogy ott, ahol a myrmecochory elterjedt, sokkal nagyobb a növényfélék sokszínűsége, mint ott, ahol ez hiányzik.

Forrás: BBC Nature
Főkép: Muhammad Mahdi Karim

Kapcsolódó cikkek:
Öngyilkos terroristák lehetnek a termeszek
Levélvágó hangya az állatkertben
A húsevő növények és a hangyák szerelme
Kókuszillatú hangyák