Felhagytak Leonardo elveszett festményének keresésével Firenzében

Egy elveszett Leonardo-freskó miatt robbant ki vita Firenze polgármestere és az olasz kulturális miniszter között. A csatát egyelőre a miniszter nyerte – az olasz sajtó szerint.

Megkezdték az állványok eltávolítását a firenzei Palazzo Vecchio palotájának Cinquecento terméből.

Lorenzo Ornaghi kulturális miniszter úgy rendelkezett, hogy a „Leonardo-kísérlet” lezárult: nem végezhetnek több fúrást a teremnek azon a falán, amelyet a Giorgio Vasari által 1554-ben festett csatajelenet díszít.

Matteo Renzi firenzei polgármester nyílt levélben kérte a minisztert a mikroszkopikus méretű fúrások folytatására. Renzi hangsúlyozta, hogy nem Vasari alkotását, hanem a 19. századi restaurálás során a képre felvitt festékréteget fúrnák át. Máskülönben rendkívüli felfedezésről mondunk le – hangoztatta Firenze első embere.

A miniszter nem válaszolt, de az olasz újságok az „óvatos” tárcavezetőnek adtak igazat a „minden falat áttörni akaró” Renzivel szemben.

Július végéig hét apró lyukat fúrt Vasari freskóján a Maurizio Seracini vezette kutatócsoport. Vasari alkotása mögött Leonardo da Vinci 1503-ban készült freskóját keresték az Anghiari csata jelenetével.

Seracininek annyit sikerült kimutatnia, hogy a Vasari festette fal mögött a Leonardo által is használt festékpigment maradványai találhatók.

Renzi azután írta meg a levelét, hogy a falfúrást 250 ezer dollárral támogató National Geographic tudományos társaság nehezményezve vette tudomásul a Leonardo-expedíció leállítását miniszteri engedély hiányában.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
Megtalálták Mona Lisa csontjait?
Újra látható az ezüstoltár Firenzében
A rejtélyes szabadkőművesek