Az óceánok “vitaminsivatagokat” tartalmaznak

Egy új analitikai módszer segítségével a Dél-Kaliforniai Egyetem tudósainak sikerült azt a régóta létező feltételezését bebizonyítani, miszerint az óceánoknak vannak B-vitaminhiányos területei.

Már az 1960-as években úgy vélték, hogy a B-vitamint nem tartalmazó vízterületek befolyásolhatják a tengeri élet alapját biztosító fitoplanktonok növekedését.

A B-vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek az óceánban feloldódnak, és fontos jelentőségűek az élő sejtek működésében. A B-vitaminban szegény zónák gátolják a fitoplanktonok növekedését, ezek a kis tengeri mikroorganizmusok a táplálkozási lánc alapját képezik.

“Ez egy újabb csavart jelent a tengeri élet határaiban” – írta Sergio Sanudo-Wilhelmy az egyetem biológiai és földtudományi professzora az amerikai tudományos akadémia szakfolyóiratban (PNAS) megjelent tanulmányában.

A kutatást folytató csapat a koncentrált vízmintákat tömegspektrométerrel vizsgálta, amellyel mérni és azonosítani tudták az ismeretlen vegyületek összetételét. Ez a vizsgálat hasonló a sportolók vizeletének vizsgálatával, amellyel az esetleges szteroidokat képesek kimutatni.

Sergio Sanudo-Wilhelmy vizsgálatait az óceánok különböző területein folytatja, hogy megfejtse a B-vitaminok változó arányainak okait, és azt, hogy ez miként hat a fitoplanktonok virágzására – olvasható a ScienceDaily brit portálon.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek:
10 gyönyörű és veszélyeztetett cápafaj
Amikor a tudomány és a sci-fi találkozik
Sérült cetcápa hívja fel a figyelmet az ökoturizmus veszélyeire