Melyik a legnagyobb pillangó?

A világon az eddig ismert lepkék közül az Alexandra királyné pillangó viszi el a pálmát – ez a faj ugyanis akár 30 centiméteres szárnyfesztávolsággal is rendelkezhet.

Az Alexandra királyné pillangót (Ornithoptera alexandrae) 1906-ban fedezték fel az első európaiak – elsőként Albert Stewart Meek gyűjtő talált rá Pápua Új-Guinea dzsungelében. Persze az itt élő őslakosok korábban is ismerték a fajt, de dokumentáció ekkor készült róla először. Az első példányt egy sörétes puska „segítségével” sikerült elkapni, Meek (aki egyébként Lord Walter Rothschild alkalmazottja volt) azonban később talált néhány fejlődésben lévő egyedet is, amelyeket sikerült tovább tenyésztenie.

A legnagyobb ismert pillangó (a jobb oldali kisfiú kezében)

A fajt először Rothschild írta le részletesen, és ő is nevezte el Dániai Alexandra királyné, VII. Eduárd brit király feleségének emlékére.

Az Alexandra királyné pillangó hímje a kisebb, nősténye a nagyobb – utóbbi szárnyfesztávolsága akár a 30-31 centimétert is elérheti, testének hossza 8 centiméter, súlya akár 12 gramm is lehet. A hímek szárnyfesztávolsága átlagosan 20 centiméter – ez sem kicsi, de a nőstény könnyedén lekörözi.

Alexandra királynő pillangó

Az Alexandra királyné pillangó csupán Pápua Új-Guineában, itt is egy kis részen, nagyjából 100 négyzetkilométeres területen él, az IUCN listája alapján a veszélyeztetett kategóriába soroljuk. A lepkegyűjtők között nagyon értékesnek számít, darabjáért akár több száz dollárt is adhatnak – természetesen illegálisan.

Kapcsolódó cikkek:
Fukusimai mutáns lepkék
A sötétebb színű királylepkék jobban repülnek
Pillangó ihlette infravörös érzékelő
Lenyűgöző új állatfajok