A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente

Dupla marsi naplementét ábrázoló álfotó kering az interneten, azt állítva, hogy a Curiosity fényképezte a különös égi jelenséget. A Star Wars-rajongók biztosan rögtön rájöttek a turpisságra.

A Curiosity még egy hónapja sincs a Mars felszínén, máris számos összeesküvés-elmélet alapját szolgáltatja. Azok, akik hisznek abban, hogy a vörös bolygón értelmes élet nyomait fedezheti fel a marsjáró, izgatottan pásztáznak minden nyilvánosságra hozott fotót a bizonyítékok után – sőt, sokan azt is figyelik, hogy a publikált képeket megdolgozták-e valamilyen fotómanipulációs szoftverrel.

Nos, az augusztus közepén indult, azóta a közösségi médiát bejárt fotót biztosan. Valószínűleg egy ügyes viccnek indult, de az is lehet, hogy igen primitív közösségmanipulálás volt a célja, egy biztos: a dupla marsi naplementéről készült kép hamisítvány.

Akinek furcsán ismerős a két nap, az valószínűleg Csillagok háborúja-rajongó, hiszen az ismeretlen forrás a tatuini kettős napot montázsolta a Curiosity naplementéjéről készített eredeti képre.

Ez a fotó nem az első (és valószínűleg nem az utolsó) ilyen hoax, és az összeesküvés-elméleteknek is nagy jövőt jósolunk még. Most éppen egy rejtélyes porfelhő miatt zúdult fel a nagyközönség, amely az egyik Curiosity-képen látszik, a pár másodperccel később készítetten pedig már nem.

A NASA kutatói biztosak benne, hogy a marsjárótól körülbelül 600 méterre feltűnt felhő teljesen természetes jelenség.

Kapcsolódó cikkek:
Lencsevégre kapta a Curiosity a Mount Sharpot
Milyen szaga van a világűrnek?
A Piltdowni Ember – az egyik legnagyobb tudományos hoax