Hiphopra változik a kalmár bőre

A Backyard Brains egy iPodot és Cypress Hill egyik számát hívta segítségül ahhoz, hogy megfigyelje, hogyan változik a basszus ritmusára egy elpusztult észak-amerikai kalmár színe. A videót nézve azt hihetnénk, hogy egy Windows képernyőkímélőt látunk.

A lábasfejűek (polipok, tintahalak, kalmárok) az álcázás mesterei – külső ingerekre válaszolva úgy tudják változtatni a színüket, ahogy csak kedvük tartja. A Backyard Brains vállalat, amely azzal foglalkozik, hogy az idegtudományt megszerettesse a fiatalabb generációkkal is, látványos kísérletet eszelt ki: egy elektróda segítségével hozzákötött egy iPodot egy észak-amerikai kalmár (Loligo pealeii) farkához, és megfigyelte, hogyan változik a színe a basszus hatására.

Az iPodot az állat farokrészi idegközpontjához erősítették. A kísérletet a WHOI azon felfedezése inspirálta, mely szerint a kalmárok elektromos impulzusokra változtatják a színüket. Az állatok idegi vezérléssel képesek összehúzni és kitágítani a színsejtjeiket, és ily módon megváltoztatni a bőrük színét.

A kromatofórák még az elpusztult állatban is működőképesek egy ideig. Az elmélet beigazolódott: ahogy a kutatók lejátszották az „Insane in the Brain” című számot, az elpusztult állat állat kromatofórái működésbe léptek, és színváltoztatásba kezdtek – méghozzá ritmusra. A videón egy felboncolt kalmár kültakarójának részlete látható mikroszkóp alatt.

Forrás: LiveScience
Főkép: Roger Hanlon 

Kapcsolódó cikkek:
Világító lábát hagyja hátra a polip a ragadozóknak
Az óriás tintahal messziről kiszúrja az ámbráscetet
Trükkösen flörtölnek a tintahalak
Így reagálnak a tintahalak a hangokra