Először filmezték le a rendkívül ritka ördöghalat

A különleges ördöghalat már 1899 óta ismerjük, de még soha nem sikerült videofelvételt készíteni róla. Egy monterey-i kutatócsoport most lencsevégre kapta az állatot Kalifornia partjainál.

Ez a 20 centiméteres ördöghalféle, a Chaunacops coloratus az egyik legritkább halfaj a világon. Már 1899-ben készítettek róla részletes leírást, amikor megtalálták egy elpusztult egyedét, de élő állatot még soha nem sikerült videóra venni.

A Monterey Bay Akvárium Kutatóintézet (MBARI) tudósai egy távirányítású robotjármű segítségével filmezték le a mélytengeri ördöghalat, amely 2-3 ezer méter mélyen él, ezért nagyon ritkán kerül emberi szemek elé. A kutatóknak a videofelvétel segítségével sikerült többet megtudniuk az állat viselkedéséről és szokásairól.

Az ördöghalak vagy horgászhalak (Lophiidae) családjában nem öröklődik a szépség – ezek a nagyrészt mélytengeri élőlények különösen csúnyának, olykor félelmetesnek is hathatnak.

Ez is egy ördöghal

A Chaunacops coloratus kivételnek számít, hiszen inkább aranyos, mint taszító, főleg élénk színei miatt. A kutatók úgy gondolják, hogy a fiatalabb példányok kékek, majd ahogy nő az állat, folyamatosan vörösödik. A kifejlett hal képes a mellúszóit „lábakként” használni, és azokkal hajtani magát a tengerfenéken.

A kutatók a lefilmezett példány táplálékszerzési szokásait is megfigyelhették: mint a többi ördöghal, ő is magához csalogatta a zsákmányát – bár fognia semmit sem sikerült, a tudósok megvizsgálhatták a szemei között függő, rongyszerű nyúlvány, amelyet valószínűleg csaliként használ.

Forrás: DiscoveryNews

Kapcsolódó cikkek:
Melyik tengeri állatfajt ehetjük?
A legfurcsább világító élőlények
Mégsem egy béka a legkisebb gerinces?