Empatikus kutyák

A kutyák az ember legjobb barátai. A legújabb kutatások szerint nem véletlenül, ugyanis sokkal jobban együtt éreznek az emberrel, mint más fajok, vagy akár embertársaink.

Az Animal Cognition- ban publikált tanulmányban a tudósok kifejtik , miért lehet a kutya a legjobb barátja azoknak az embereknek, akik lehangoltak, vagy fájdalommal élnek. Nem szükséges, hogy ismerje az eb az adott személyt, anélkül is bizonyított a pozitív hatás. A kutatók szerint jó okunk van azt sejteni, hogy a kutyák más fajoknál empatikusabban viselkednek az emberekkel, ugyanis régóta háziasított fajról beszélünk, akiket arra szoktattunk, hogy megfelelő társaink legyenek. Emellett azokat az egyedeket szívesebben tenyésztjük és választjuk háziállatnak, amelyek érzékenyebben reagálnak az érzelmi jeleinkre. A University of London Goldsmith College Pszichológiai Intézetének kutatásában 18 különböző életkorú és fajtájú kutyát vizsgáltak 4 különböző, egyenként 20 másodpercig tartó, emberekkel folytatott interakció során. Az résztvevő személyek között voltak kutyatulajdonosok, és voltak az állatok számára idegenek is. Az egyik kísérleti helyzetben az emberek furcsa hangot adtak ki. A kutatók ezzel azt vizsgálták, hogy a különös viselkedés önmagában kiválthatja-e a kutya érdeklődését, vagy aggodalmát. A többi kísérletben a személyek beszéltek és sírást imitáltak. Ekkor a kutyák nagy része attól függetlenül, hogy a gazdája volt-e, vagy nem, odament vigasztalni a sírást színlelő egyént. Engedelmesen és megalázkodóan viselkedtek, miközben szaglászták és nyalogatták a szomorú embereket.

Arra, hogy mi játszódhat le a kutyák fejében ilyen szituációkban, egy másik, a PLoS ONE-ban publikált tanulmány derít fényt. Kiderítették a tudósok, hogy az ember látványa milyen reakciókat vált ki a kutya agyában. A kísérlet során a kutyáknak kézjelek alapján kellett feladatokat végrehajtaniuk. Az egyik jel azt jelentette, hogy jutalom-virslit kapnak, míg a másik parancs arra utalt, hogy nm kapnak semmit. Amikor tudja a kutya, hogy jutalomfalatot fog kapni, agyának kaudális (hátulsó) része aktiválódik, vagyis az a terület, ahol az ember agyának jutalomközpontja is található. Ez az eredmény azt jelzi, hogy az állat különösen nagy figyelmet szentel az ember jelzéseire, és ezek feldolgozása közvetlen összeköttetésben van agyuk jutalomközpontjával. A kutatók szerint bár a kísérletek során ennivalót alkalmaztak a kutyák motiválására és tanítására, a mai fajtáknak már az is jutalomértékű, ha meg tudják vigasztalni a lehangolt embereket. A jelenségnek tudat alatti magyarázata is lehet, elég megfigyelni, mi történik, ha egy ember ásít, miközben egy kutya ugyan abban a szobában van. Az ásítás a kutyák szempontjából is „ragadósnak” bizonyul. A kutatások szerint azért választunk bizonyos kutyákat, mert érzelmileg egy hullámhosszon vannak velünk.

A következő vizsgálatokat farkasokkal szeretnék végezni, ugyanis érdekes eredményeket hozhat egy olyan kutatás, amelyben emberek által felnevelt farkasok empátiaképességét tesztelik. Vajon a régóta háziasított kutyákhoz hasonló, vagy attól eltérő mértékben mutatnak érdeklődést az emberi reakciók iránt?

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Egy brit vöröshangyára illesztenek nyomkövetőt
Klánonként eltérő a hiénák szaga
Világító halakra vadásznak a fókák