Szivárványtavak San Franciscónál

Ezek a San Francisco közelében elterülő, különös tavak a természet különös trükkje miatt szivárványszínekben pompáznak. A városi sóbánya vizeit ugyanis mikroszkopikus méretű algák színezik be.

A San Franciscó-i sóbánya 1854-től nagy szerepet játszik a város jövedelmében: mocsarai 80%-át erre a célra használja fel. 2003-ban a korábbi tulajdonos, a Cargill Inc. eladta a területeket állami cégeknek, amelyek most megpróbálják visszaállítani a mocsarak eredeti helyzetét.

A tavak (forrás: Wikipédia)

A tavak színeit a bennük található mikroszkopikus méretű állatok és növények alakítják ki attól függően, hogy hogyan reagálnak a víz sótartalmára. A színek széles skálán mozognak: a tavak lehetnek élénk zöldek (itt az alacsony sótartalom gyors szaporodásra ösztönzi az algákat), vörösek vagy rózsaszínek (ezt a Dunaliella nevű alga okozza, amely a magas sótartalomra válaszolva vörös pigmenteket termel). Egy apró rákfajta a közepes sómennyiséggel rendelkező tavakat narancssárgára színezi. Ezen kívül az időjárás is befolyásolhatja a vizek színét.

A San Franciscó-i tavak még az asztronauták számára is egyfajta „könyvjelzőként” szolgálnak, ha a világűrből figyelik a Földet.

Így látni a magasból a tavakat

Nem gyönyörködhetünk azonban sokáig a színpompás tavak látványában: a South Bay Salt Pond Restoration Project (Déli Öbölbeli Sótavak Helyreállítási Projekt) lassan elvonja a vizet a területről, visszacsalogatva ezzel a színes élővilágot. Bár ez megszámlálja a szivárványtavak napjait, még mindig van időnk bőven, a projekt ugyanis 30 éves távlatban beszél a mocsarak tisztításáról.

Forrás: Atlas Obscura

Kapcsolódó cikkek:
Furcsa felfedezések a Google Earth-ön
A folyó, mely a Paradicsomba vezet
Az űrből is látható az algavirágzás