Októberi fesztiválok a világ minden táján

A fesztiválok az egyre globalizálódó világ kultúráinak és tradícióinak élő, táncoló múzeumai. Egy utazó számára nincs is jobb alkalom egy adott ország megismerésére, mint részt venni olyan eseményeken, ahol az adott kultúra büszkén ünnepli egyéniségét. Megpróbáltuk összegyűjteni a legérdekesebb októberi fesztiválokat a világ minden tájáról.

Oktoberfest

Helyszín: Theresienwiese, München, Németország

Időpont: szeptember 22-október 7

1810. óta évről évre több millió ember látogatja az eseményt. Ebből az alkalomból Münchenben különleges sört főznek, melyet Wiesnbiernek hívnak, és a szokásosnál nagyobb alkoholtartalommal rendelkezik. 1810. október 12.-én rendezték meg először a népünnepélyt, I. Lajos király és Teréz hercegnő esküvője alkalmából, amelyre az egész müncheni lakosság hivatalos volt. A királyt nagyon érdekelte az antik Görögország világa, ezért javasolta, hogy az ünnepség az ókori olimpiai játékok mintájára legyen megrendezve. Ennek köszönhető, hogy a fesztivál az első években igen sportos jellegű volt.

1850 óta látható Bavaria szobor a fesztiválréten, ennek lábánál fekszik a Ruhmeshalle, a hírességek csarnoka. 1910-ben 12 000 hektoliter sör kimérésével ünnepelte a fesztivál 100. születésnapját. 1950-ben a főpolgármester, Thomas Wimmer az azóta tradicionálissá váló mozzanattal nyitotta meg a fesztivált: egy csapra vert sörhordó csapját egy kalapáccsal leütötte. Az ezt követő évtizedekben fejlődött az Oktoberfest a világ egyik legnagyobb népünnepélyévé, ma már több mint 6 millió embert vonz évente Ausztráliától Japánig a világ minden tájáról.

A fesztivál területén a müncheni sörfőzdék: a Spaten-Franziskaner-Bräu, az Augustiner, a Paulaner, a Hacker-Pschorr, a Hofbräu és a Lövenbräu saját sátrakkal képviseltetik magukat. A látogatók számára 14 nagy és 15 kisebb sörsátor áll rendelkezésre. Az utóbbi években a túlzsúfoltság miatt München város honlapjára kitettek egy Wiesnbarométert, ami a sátrak aktuális kihasználtságát mutatja. A söröskorsók 1 literesek, és a sörfőzde tulajdonában vannak, így eltulajdonításuk bűncselekménynek számít, azonban szuvenírként ma már meg lehet vásárolni a poharakat. Külön szabályzat van arra vonatkozóan, hogy a csapolás során az egy litertől maximum 0,1 literrel lehet eltérni. Olyan látványosságokkal találkozhatunk, mint az óriáskerék, a krinolin körhinta, a toboggan toronycsúszda, vagy az olympia looping, amely a világ egyetlen 5 fordulatot tartalmazó hullámvasútja.

Combat des Reines (A királynők harca)

Helyszín: Martigny, Valais, Svájc

Időpont: október első hete

Valais tartomány leginkább sípályáiról híres, de minden tavasszal és ősszel egy síelésnél sokkal különlegesebb eseményt rendeznek meg. Az erdinger tehenek kicsi, de agresszív állatok. Ebben az időszakban harcba szállnak egymással, hogy eldöntsék, ki legyen a csorda királynője. A versenyzők támadás előtt fújtatnak és a patájukkal dobbantanak, majd összeakasztják szarvaikat és megpróbálják hátraszorítani az ellenfelet. A tehenek tradíciója már századok óta tart, azonban a valaisi farmerek csak 1920-tól szerveznek eseményt a jelenség köré fesztivál olyan nagyra nőtte ki magát, hogy a farmerek több pénzt szereznek ezzel a sporttal, mint amennyit a tehenek tejéért és húsáért kapnának. Mivel nem ölik le az állatokat, ezért az állatvédő aktivisták sem tiltakoznak a tehénharc ellen. A főbb versenyek, mint a rodeó-stílusú események, amelyeket a Martigny Foire du Valais kiállításon rendeznek meg, nagyobb érdeklődést váltanak ki. Ezen a rendezvényen a média is képviselteti magát a több ezer néző mellett.

Ghadamesi datolya fesztivál

Helyszín: Óváros, Ghadames, Líbia

Időpont: október 3 napja

Az aratás végeztével Ghadames területén, a világörökséggé nyilvánított líbiai óvárosban tartják az ünnepet. Ezen a néhány napon az ország fejlettebb területein élő emberek visszatérnek a szülővárosukba, datolyát esznek, énekelnek és táncolnak. A régi városban fedett járdák vannak, amelyek védelmet nyújtanak a szaharai napsütés ellen. Sokféle ceremóniának lehetünk tanúi a fesztivál alatt, esküvőktől kezdve a fiatal fiúk férfivá avatásáig betekintést nyerhetünk a líbiai hagyományokba. A harmadik napon a fesztivál a szaharai nomádok, a tuaregek lakta területre „vándorol”. Az ünnep záróeseményére a sivatag dűnéi között kerül sor, ahol egész estés tánccal fejezik be a háromnapos eseményt.

Vegetáriánus Fesztiál

Helyszín: Jui Tui templom, Phuket, Thaiföld

Időpont: október elején, 9 napig tart, a kínai kalendárium 9. hónapjának első 9 napja

A phuketi Vegetáriánus Fesztivál a régió egyik legizgalmasabb és leglátványosabb rendezvénye. Az utcákat sárga zászlókkal és piros lampionokkal díszítik, és a petárdázás is megszokott tevékenységnek számít ilyenkor. A résztvevők élvezhetik a vegetáriánus konyhát, azonban a fesztivál lényege meglepő módon nem az evés. A hívők a feldíszített templomokban rituális szertartásokon vesznek részt az ünnep ideje alatt. Az utcai felvonulásokon transzba esett médiumok önsanyargatással spirituális megtisztulást és jó szerencsét hoznak az egész közösségnek. Gyakran különböző tárgyakkal (karddal, fém rudakkal, esernyőkkel) szúrják át az arcukat és/vagy a nyelvüket, és így vonulnak végig a városon. Egyes ceremóniák alatt pedig forró olajban fürdenek, vagy forró parázson járnak, hogy ezzel is demonstrálják hitüket. A 9 napos esemény csúcspontja az utolsó este, amikor petárdaesőben végigvonulnak a városon, majd visszaküldik az isteneket az égbe.

A médiumok az ünnep alatt csak fehér színű ruhát viselnek. A petárdák, dobok keltette zaj a gonosz szellemek távoltartására szolgál. A fesztivál elsősorban a kínai származású közösség ünnepe, de számos thai is részt vesz az eseményen. Érdekesség, hogy bár a lakosság nagyobb része buddhista, ezen az eseményen taoista hagyományokat követnek. Az ünnep a mai napig szerves részét képezi a phuketi lakosság életének és a helyi kultúrának. A globalizálódó világban igazi egzotikum egy ilyen tradicionális rendezvény.

Matchmaking Festival

Helyszín: Main St, Lisdoovarna, Írország

Időpont: augusztus utolsó péntekje – október első vasárnapja

Lisdoovarna 1000 fős kisvárosa két dologról híres: gyógyfürdőiről és a házasságszerző fesztiválnak is nevezett eseményről. Fizetség fejében a Guinnesst nyakaló Cupidók segítenek a szingliknek partnert találni. Miután a reménykedő férfiak betakarították a terményt, és elég pénzhez jutottak, leutaznak a kisvárosba, hogy meghívják a potenciális hölgyeket egy barna sörre. A fesztivál szociális esemény, amely során a magányos szívek párra találnak. A modern világgal lépést tartva néhány hétvégén villámrandikat is szerveznek, ezen kívül élvezhetjük a helyi népzenét, valamint részt vehetünk amatőr lovasversenyeken is.

Bridge Day

Helyszín: News River Gorge Bridge, Nyugat-Virginia, USA

Időpont: október harmadik vasárnapja

1980 óta 400 bázisugró minden évben erre az egy napra bérbe vehet egy amerikai hidat. A helyszín a New River folyó, az USA keleti részének legnagyobb vadvízi folyója. Fölötte található a 263 méter magas híd, amelyről a bázisugrók legálisan vethetik le magukat ezen az egy napon. Több mint 200 ezer ember látogat el ilyenkor erre a területre, hogy gyönyörködjön az extrém ugrásokban. A szervezők minden évben készülnek valami újdonsággal. A leérkezés a legveszélyesebb a sportolók számára, a landolási zóna egy része ugyanis fákkal borított, a másik része pedig a sebes sodrású folyóba vezet, ahonnan raftokkal mentik ki a biztonsági erők az ugrókat.

Halloween

Helyszín: New York City, New York, USA (vagy szinte bárhol a világon)

Időpont: október 31.

Az ősi kelta hagyományból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és szellemek fesztiválja, amelyben összeolvadt a római Pamona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. A kelták úgy tartották, hogy ezen az éjszakán az elmúlt években meghaltak lelkei összezavarhatják az élőket, mivel ekkor vándorolnak a holtak birodalmába.

Halloween jelképe a töklámpás lett. A mese szerint egy Jack nevű részeges ember az ördögtől egy olyan ígéretet csikart ki, hogy a lelke nem fog a pokolra kerülni. Azonban a mennyországba sem nyert bebocsátást, így egy marharépából kivájt lámpással bolyong a két világ között. Innen ered az angol Jack O’Lantern elnevezés. Amerikában a gyerekek ezen a napon jelmezekbe öltöznek, és „Csokit vagy csalunk!” felszólítással édességet kérnek háztól házig járva. Ma már egyre több a halloweeni felvonulás a nagyvárosokban, illetve partikat, rendezvényeket szerveznek ebből az alkalomból szinte a világ minden területén.

Diwali a fény ünnepe

Helyszín: Mumbai, India

Időpont: a hold alapú hindu naptár 15. napjára esik (október/november)

A diwali ötnapos fesztivál, melynek első napja, a Dhanteras a hindu újév napja, egyben Lakshimi istennő születésnapja, aki a szerencse és bőség istennője. A második napon a hívők azt ünneplik, hogy Krisna elpusztította a démon Narakát. A harmadik napon jólétért könyörögnek, a negyedik nap pedig egy Visnu-legendához köthető, mely során istenük nagyságát dicsérik a hívők. Az ötödik nap a testvéri kapcsolatokat erősíti, ilyenkor a lányok megvendégelik fiútestvéreiket. Az ünnep alatt Indiában és azokban az országokban, ahol sok hindu vallású él, olajmécseseket gyújtanak, kivilágítják a házakat, ezzel szimbolizálva a fény győzelmét a sötétség fölött. Úgy tartják, hogy akinek tiszta és világos a háza, azt Lakshimi meglátogatja és elhalmozza minden jóval. Ilyenkor az emberek tradicionális süteményekkel ajándékozzák meg egymást, hogy édes legyen az életük.

Forrás: lonelyplanet

Kapcsolódó cikkek:
A csodálatos univerzumról és a 2012-es “világvégéről” a Planetáriumban
Csodálatos képek a Nap fotója galériában!
A kulturális örökség napjai – Programok a veszprémi múzeumban