Online a Nagy Korallzátony

Lassan nem lesz olyan hely a Földön, amit a Google ne fotózott volna le – ezúttal a Nagy Korallzátonyról (és még másik öt koralltelepről) kínál nekünk 360 fokos panorámát online.

A Nagy Korallzátony Földünk legnagyobb korallzátonya – még az űrből is látszik. Északkelet-Ausztrália partjaitól nem messze húzódik, és csodálatos élővilágot foglal magában. Összesen nagyjából 3000 korallzátonyból és körülbelül 900 kisebb-nagyobb szigetből áll. Az UNESCO világörökség része.

A Google most ezt a lenyűgöző területet és rajta kívül még öt másik korallzátonyt hoz el nekünk az otthonunkba: a Caitlin Seaview Survey-vel (Caitlin Tengeri Felmérés) együttműködve 360 fokos panorámafotókat készített, amellyel szeretné megmutatni, hogy mennyire gyönyörűek ezek a zátonyok.

A képeket nézegetve rögtön kedvet kapunk ahhoz, hogy a saját szemünkkel is megcsodáljuk a Nagy Korallzátonyt: teknősöket, rájákat és színpompás halakat láthatunk, lenyűgöző élővilágot, tiszta tengert, fehér homokot.

A Nagy Korallzátonyt azonban veszély fenyegeti: annak ellenére, hogy a hely az UNESCO világörökség része, szénbányászat megkezdéséről tárgyal egy amerikai bank az ausztrál kormánnyal. Az AVAAZ weboldalán bárki aláírhatja azt a petíciót, amely talán megállíthatja a vállalatot (élén Fred Hochberg üzletemberrel) abban, hogy tönkretegyék ezt a gyönyörű területet.

Kapcsolódó cikkek:
Sokszínű korallparadicsom a Mozambiki-csatorna területe
Robotok segítenének újjáépíteni a korallzátonyt
Víz alatti művészet