Rejtélyes víz alatti homokkörök

Víz alatti „gabonaköröket”, vagyis homokköröket fedezett fel egy japán fotós egy japán sziget környékén. A jelenséget persze először földönkívülieknek tulajdonították, de hamar kiderült, hogy egy apró gömbhal a ludas a dologban.

Okata Jodzsi víz alatti fotográfusnak a munkája a szerelme: már 30 éve készít képeket az óceán világáról. Most azonban olyanba futott az Amami-sziget vizeinél, amit nem tudott hova tenni: díszes, szabályos homokköröket talált, amelyek egy kicsit olyanok, mintha víz alatti gabonakörök volnának.

Okata rögtön megmutatta ismerőseinek a furcsa alakzatokról készített képeket, de ők sem tudták, hogy mi lehet ez. A tudományos világ is értetlenül állt a dolog előtt, míg végül kiderült a turpisság: nem UFÓk, hanem egy apró gömbhalféle készítette a köröket. A 1,5-2 méter átmérőjű alakzatok, néhol tengeri kagylókkal díszítve, nem csupán esztétikus mesterművek, hanem az állat szaporodásában is nagy szerepet játszanak.

Ezt a gömbhalfélét Japánban leginkább egzotikus ételként ismerik, bár ha nincs megfelelően elkészítve, rendkívül mérgező. A nőstény állat a köröket az uszonyaival (főként a farokúszójával) és testével ássa a homokba, azzal a céllal, hogy a hím könnyebben rátaláljon, és párosodjon vele. Megfigyelték, hogy minél díszesebb a kör – tehát minél több barázda van benne -, a hím annál egyszerűbben találja meg párját. A tengeri kagylók sem csupán azért kerülnek a körökbe, mert szépek: a kör közepére helyezett ikráknak nyújtanak menedéket, majd fontos tápanyagforrásként szolgálnak a kikelt kishalaknak.

A tudományos világ egyelőre kétkedve fogadja a művészlélekkel megáldott gömbhalak munkáját – tudományos magyarázat minderre egyelőre nincs, de a téma különlegességét tekintve valószínűleg hamarosan várható.

Fotók:  Okata Jodzsi

Kapcsolódó cikkek:
A vándorló kövek titka
Az űrlények úgy nézhetnek ki, mint a medúzák
A rejtélyes afrikai “tündérköröket” vizsgálták