Lélegzetelállító kertek a világ minden tájáról – 2. rész

Földünk szépsége és harmóniája lenyűgöző módon nyilvánul meg a kertekben – legyen az emberi beavatkozás eredményeként létrejött paradicsom, vagy természetes növényrengeteg, a kikapcsolódás és a feltöltődés egyedülálló lehetőségét nyújtja.

Curitiba Botanikus kert

A park Dél-Brazília legnagyobb városában, Paranában helyezkedik el, s a helyi egyetem kampusza ad neki otthont. A 240 000 négyzetméteren elterülő, francia kertek stílusát utánzó paradicsom 1991-ben nyitotta meg a kapuit, s egy 458 négyzetméteres üvegház is tartozik hozzá. Összességében Botanikai Múzeumként is funkcionál, s fő tevékenysége a legkülönfélébb növények összegyűjtése.

Egy természetes erdő is található a területen, melyet sétára csábító ösvények szelnek keresztül-kasul. Kiállítási területek, könyvtárak, teniszpályák, kerékpárutak és színház felel az ide látogatók teljes kikapcsolódásáért. A világ minden tájáról érkeznek a kertbe kutatók, hogy tanulmányozhassák a sokszínű flórát.

 

Versailles-i kert

Talán senkinek nem kell bemutatni a Versailles-i palotát körülölelő káprázatos kertet, melyet XIV. Lajos idején hoztak létre, s Andre Le Notre tervezett. A kiépítésben több ezer ember vett részt. A klasszikus francia stílusú liget mintegy 800 hektáros területet fed le, s az ország egyik leglátogatottabb turistaattrakciójának számít: több mint hat millióan látogatnak ide évente.

Létó szökőkút

Az egyik leglátványosabb a Narancskert, de a park számtalan gyönyörű virágágyást, szobrot és szökőkutat rejt. Az egyedülálló díszmedencék közül talán a Létó legendáját megörökítő építmény a legérdekesebb. A helyszín 1979 óta szerepel az UNESCO Világörökségi Listáján.

 

Nong Nooch trópusi botanikus kert

A szemet gyönyörködtető Nong Nooch kert Thaiföldön, Pattaya-ban található. Az itt elénk táruló látvány egy tündérmese díszleteit idézi. Számos, hagyományos thai stílusban felhúzott épület tarkítja a térséget: villák, csarnokok, éttermek és úszómedencék.

A park körülbelül 2,4 négyzetkilométer kiterjedésű, amit 1954-ben vásárolt fel Mr. Pisit és Mrs. Nongnooch. Bár sokan azt jósolták, csupán gyümölcsösként lesz hasznosítható, a tulajdonosok bebizonyították ennek ellenkezőjét. Most csodálatos trópusi kertként funkcionál, mely dísznövények és virágok tömkelegének ad otthont.

Keukenhof

Keukenhof magyarul konyhakertet jelent, ennek ellenére a világ legnagyobb virágoskertjéről van szó, mely a hollandiai Lisse mellett terül el, Amszterdamtól délnyugatra. Az ország talán leglátogatottabb helyének számít, s számtalan virágfaj megtalálható itt.

A ritka hibrideket és a speciálisan kifejlesztett példányokat is beleértve körülbelül 7 millió tulipán virágzik a Keukenhof területén, amely eredetileg (a 15. századig) vadászterület volt. A kert büszkesége az orosz fekete tulipán, a Baba Yaga. A több színben pompázó liget március utolsó hetétől május végéig látogatható.

Garden of Cosmic Speculation

A Skóciában található „Kozmikus spekuláció kertje” már csak azért is egyedülálló, mert létrehozását a tudomány és a matematika inspirálta. A 12 hektáros szoborparkot Charles Jencks tájépítész és teoretikus tervezte feleségével, Maggie Keswick-kel, kiépítésére pedig 1989-ben került sor.

A kertben nem a növények, sokkal inkább a matematikai képletek s a tudományos jelenségek dominálnak; így láthatunk többek között fekete lyukakat és fraktálokat. Bár a természeti adottságot és a matematikai formulákat elegánsan egyesítő park privát, minden évben kinyit egy napra.

Forrás: Smashinglists

Kapcsolódó cikkeink:
Lélegzetelállító kertek a világ minden tájáról – 1. rész
A világ legfurcsább szállói – 1. rész
Földünk para-normális vidékei
A legimpozánsabb egyetemi épületek