Meglepően meleg van a Marson

A NASA Curiosity marsjárója meglepő adatokat mért a bolygó hőfokával kapcsolatban: noha a planétán még mindig tart a tél, már 6 Celsius-fokot is mutatott a „hőmérő”. Ez a Marson melegnek számít.

A Curiosity az úgynevezett Remote Environment Monitoring Station (Távoli Környezetfigyelő Állomás) segítségével méri a Mars felszínének hőmérsékletét. A marsjáró óránként gyűjt adatokat (még akkor is, ha a rover éppen „alszik”) – és most meglepő eredményre jutott.

Noha a Curiosity jelenlegi otthonában, a Gale-kráter környékén még mindig késő tél van, a Környezetfigyelő Állomás 6 Celsius-fokot mért. Ez lényegesen melegebb, mint amire a kutatók eddig számítottak.

„Az, hogy a hőmérséklet napközben már ennyire magas, meglepő és nagyon érdekes” – írja Felipe Gómez, a Madridi Asztrobiológiai Center kutatója egy sajtóközleményben. –„Ha a hőmérsékletnövekedés így folytatódik, a nyári hónapokban akár 20 fok körül is mérhetünk, ami a marsi életformák kutatása szempontjából rendkívül érdekes volna.”

Mivel a Mars légköre igen ritka, a kutatók eddig azt feltételezték, hogy 0 Celsius-fok fölé ritkán megy a hőmérséklet. A légkör rétegződését és az eddigi temperatúra-adatokat a bolygó körül keringő műholdak méréseiből ismertük (Viking-1, Viking-2, MPF, MER). A Marson tudjuk, hogy elképesztő a napi hőmérséklet-ingadozás, de a téli 6 fok így is meglepte a NASA kutatóit, hiszen ilyenkor még bőven 0 fok alatt kéne járnia a levegőnek.

A Curiosity fő küldetése az, hogy megállapítsa: a Gale-kráter és környéke alkalmas volt-e valaha a mikrobális élet hordozására. A legtöbb csillagász úgy gondolja, hogy a vörös bolygó jelenlegi felszíne annyira száraz és hideg, hogy az élet – ha volt is valaha – már biztosan eltűnt mindenhonnan. Abban az esetben azonban, ha a hőmérséklet ilyen ütemben növekszik a nyári hónapokig, könnyen lehet, hogy újra kell gondolniuk a helyzetet.

„Ha a tendencia ilyen marad, nyáron akár olyan magas hőmérséklet is lehet, hogy vizet is találhatnánk a felszínen” – írja Gómez. –„Ez az egy mérés azonban még nem elég meghatározó, könnyen lehet, hogy a hőmérséklet-növekedés csak egyszeri kiugrás volt.”

Forrás: Discovery News
Fotók: NASA 

Kapcsolódó cikkek:
A Curiosity kelet felé vette az irányt
Black Eyed Peas szól a Marsról
A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente
Lencsevégre kapta a Curiosity a Mount Sharpot