Az egyik legnagyobb maja királynő sírjára bukkantak?

Guatemalai régészek úgy gondolják, felfedezték a maják legnagyobb harcos királynőjének, Lady K’abelnek a sírját az ország Petén tartományában.

A régészek a csontokra El Perú-Waka’ maja városban, a település fő piramisa közelében folyó feltárásoknál bukkantak. A sír egy igencsak gazdag felnőtt földi maradványait tartalmazta – erre a mellé temetett ajándékokból következtetnek, például a számos kerámiaedényből, jádekövekből, kagylóból készült tárgyakból és egy apró, díszes alabástrom tégelyből.

A sírhely

A kutatók szerint a tégely, amely egy szárnyascsigát ábrázol, bizonyítékként szolgál arra, hogy a sír a harcos királynő, Lady K’abel földi maradványait tartalmazza. Az edény vörössel színezett, idősebb női fejben és kézben végződik, és olyan maja hieroglifákat véstek rá, amelyek közül az utolsó kettő a tégely tulajdonosát „Lady Waterlily-Handnek (Vízililiom-Kéz Hölgy), Calakmul hercegnőjének” nevezi. Egy másik jelzés a „Lady Snake Lord (Kígyóúr Hölgy)” jelentést hordozza.

A hieroglifákkal ellátott tál

David Freidel, a Washingtoni Egyetem professzora és a feltáró expedíció vezetője úgy gondolja, hogy a „Vízililiom-Kéz Hölgy” nagy valószínűséggel a harcos királynőre, Lady K’abelre utal, mivel mindkét névben szerepel a vízililiom, és mindkettő Calakmul hercegnőjét jelöli.

K’abel férjével együtt 672-től 692-ig uralkodott, és igencsak ismert a régészeti körökben, hála a Kr. u. 692-ben készített sztélének, amelyen részletes portréja található. A páratlan leletet az 1960-as években hozták el Peténből, jelenleg a Clevelandi Művészeti Múzeumban látható.

A híres sztélé – jobbra K’inich Bahlam, balra Lady K’abel portréja

K’abel az El Perú-Waka’ területén elhelyezkedő Wak, vagy Centipede királyság hadügyi vezetője volt, és a birodalomépítő, jelentős Kan („Kígyó”) család tagja. K’abel a „Kaloomte” címet viselte, ami annyit tesz, mint „Legfelsőbb Vezető”. Ezzel férje, a tulajdonképpeni király, K’inich Bahlam fölé is emelkedett. A lelet jelentősége igazán az, hogy ezt a címet nagyon ritkán kapta meg nő – K’abel életének vizsgálatával a kutatók sokkal többet tudhatnak meg a maják nemi szerepeiről és társadalmáról. Sőt, ha bebizonyosodik, hogy a csontok K’abelhez tartoznak, az megmagyarázná, hogy miért maradt jelentőségteljes a nagyjából egy négyzetkilométert felölelő El Perú-Waka’ akkor is, amikor a Wak királyságnak már régen leáldozott.

Jádelelet a sírban

Bár a csontok vizsgálata alapján – leginkább azok rossz állapota miatt – egyelőre nem sikerült pontosan megállapítani, hogy a sírkő nőhöz vagy férfihez tartozott-e, a régészek szinte biztosak abban, hogy női leletet találtak. A szentély, amely alatt rábukkantak a sírhelyre, tűzoltárt is tartalmazott, amely arra utal, hogy felnőtt nőt temettek alá. Sőt, a Waka királyság női tagjai gyakran hordtak a sírban talált kagylóékszerekhez hasonló tárgyakat – így K’abel is –, a férfiak viszont soha. A koponya markáns vonásai is megegyeznek a híres sztélén található portré arcának jellegzetességeivel.

Forrás: Discovery News

Kapcsolódó cikkek:
Maja herceg síremlékét fedezték fel
Titokzatos maszkok egy maja piramisban
A most felfedezett maja írás a világvége mellett tanúskodik
Megtalálták a legősibb maja naptárt