Kihez tartozik a titokzatos szemgolyó?

Az óriási kék szemgolyóra múlt héten talált rá egy helyi lakos Florida partjainál. A szakértők egyelőre nem tudják pontosan, milyen állathoz tartozhat: a legvalószínűbb, hogy a látószerv eredetileg egy tintahalé vagy kardhalé lehetett.

A rejtélyes eredetű szemgolyót múlt héten mosta partra a víz Florida déli részén. A furcsa testrészre egy helyi lakos, Gino Covacci talált rá Pompano Beach-en, s a szemről készült kép hamarosan az internetre is felkerült. A tengerbiológusok úgy vélik, egy óriás tintahalé vagy kardhalé lehet, ám teljes bizonyossággal még nem sikerült azonosítaniuk a testrészt. A Floridai Nemzetközi Egyetem munkatársa, Heather Bracken-Grissom szerint a látószerv valószínűleg inkább az előbbi állathoz tartozhat – a tintahalaknak ugyanis akár focilabda méretűre is megnőhet a szemük, és viszonylag könnyen kimozdul a helyéről.

TippTrükkösen flörtölnek a tintahalak

Óriás tintahal

A hatalmas mélytengeri élőlény szeme akár 27 centiméter átmérőjű is lehet, így a tintahal egyszerűen kiszúrja a közelben lévő ámbrásceteket – írta a kutató Dan-Eric Nilsson és csapata a Current Biology című folyóiratban. Aggodalomra azonban nincs ok: a különleges állatok ugyan könnyedén „elpotyogtathatják” a szemüket, ám képesek a testrészeik regenerálására; így megvan a remény arra, hogy a balesetet követően az egyed immár új, ugyanolyan hatalmas szemgolyóval rendelkezik, még ha nem is működik annyira jól, mint az eredeti – olvasható a Discovery hírei között.

Tipp: Hiphopra változik a kalmár bőre

A szemgolyót jelenleg Szentpéterváron tanulmányozzák.

Forrás: Discovery News
Főkép: Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, Carli Segelson