Ufóhangár a Váci úton

A szemfüles autózók érdekes épületre lehetnek figyelmesek, ha a Váci úton hajtanak végig: egy feketére festett, Area 51-es felirattal ellátott hangár készül a házak között elbújva. Leszálltak a földönkívüliek Budapestre?

Az Area 51 egy különleges, újszerű projekt: olyan élményszínház, amely Magyarországon egyedülálló. Az 1908. június 30-i rejtélyes tunguszkai eseményt dolgozza fel, amikor egy meteor becsapódott a fagyott szibériai földbe – legalábbis ez az, amit a hivatalos szervek be akarnak magyarázni nekünk.

Az Area 51 azonban most lerántja a leplet az évszázados összeesküvésről: az előadás kezdete előtt levetített kisfilm tanúsága szerint a szocialista korszakban Magyarországra szállították azt a földönkívüli űrhajót, amely az orosz sztyeppén landolt, és ebben a szupertitkos, mogorva őrökkel őrzött hangárban rejtették el – azzal a három földönkívülivel együtt, amelyeket furcsa, buborékozó folyadékkal töltött kapszulákban őriznek. A nézők részesei lehetnek ennek a „hangyabolynak”, a kutatók és katonák missziójának, hogy eltitkolják, ugyanakkor tanulmányozzák az űrhajó technológiáját és a három UFO szervezeti felépítését.

A kezdeményezés atyja Vona Tibor, az Experidance táncegyesület ügyvezető igazgatója, aki ismét valami újat hozott Budapestre. „Amikor elmeséltem az ismerőseimnek, hogy mire készülök, számos helyről hívtak fel, hogy mi történt, vége van-e az Experidance-nek. Mindenkinek el kellett mondanom, hogy nem, nincs vele semmi baj, csak úgy érzem, kell az országnak egy ilyen jellegzetesség – ha valaki eljön Budapestre, az, ugyanúgy, mint Londonban a London Eye-t, ezt kötelező látványosságnak tartsa” – nyilatkozta.

A sajtótájékoztatón részt vett Farkas Bertalan, hazánk első űrhajósa is, aki üdvözölte a magyar licensszel induló vállalkozást. „Bár amikor fenn voltam az űrben, nem találkoztam senkivel az űrhajóstársaimon kívül, úgy gondolom, kell, hogy legyen rajtunk kívül is élet valahol” – válaszolt arra a kérdésre, hogy hisz-e a földönkívüliek létezésében.

Bár az Area 51 elsősorban az élményre, a szórakozásra fókuszál, a folyosókon a tunguszkai eseménnyel kapcsolatos archív fotókat is találhatunk, amelyeknek mindenképpen van tudományos jelentőségük is. Farkas Bertalan pedig kiállításra felajánlotta egykori űrruházatát is, amelyet szintén a folyosón lehet megtekinteni.