Természet a lakásban

Elkészült a kiépítés alatt álló japán ökofalu Kofunaki Háza. A modern lakás nem más, mint a hagyományos otthonba csempészett természet – belső tereit faburkolat, kisebb kertek, fácskák és cserjék díszítik.

Néhány évvel ezelőtt japán polgárok, közösségi vezetők és kutatók összefogtak, hogy létrehozzanak egy ezer főre tervezett ökofalut Kyoto mellett, Shiga prefektúrában. A település megalapításánál kiemelt szerepet játszik az újrahasznosítás, valamint a víz- és az energiafogyasztás minimalizálása. Ez év elején a projektben közreműködő tervezők, Sumiou Mizumoto és Yoshitaka Kuga befejezték a Kofunaki Ház építését, mely a lakásban élő természet elvét materializálja.

Tipp: Füvesített háztetőkkel a jó levegőért

A ház nyitott belső terében sok a fafelület, s természetes fény varázsolja még barátságosabbá. A tervezők elmondása szerint a helyenként előbukkanó kavicsos területek az évszakok váltakozását reprezentálják. Kis fák, pozsgások és cserjék nőnek a belső kertekben, tudatosan beillesztve a növényeket a család mindennapi életébe.

A hagyományos házak teljesen elszeparálódnak a természettől – olvashatjuk az ArchDaily című folyóirat cikkében – a Kofunaki Ház pontosan a megszokott trend ellentéte. A tradicionális japán tanyaház mintájára készült előszoba tulajdonképpen egy átmenet a „kint” és a „bent” között, nem más, mint a kettő ötvözete. A design fontos eleme, hogy a tömör falak helyett függönyök választják el egymástól a tereket.

Tipp: Bambuszhíd és Zöld Falu Balin

Bár az építőanyagokról, és –technikákról keveset tudunk, esztétikai és filozófiai szempontból a Kofunaki Ház igazán kedvelhető és modern módon mutatja be, hogyan kell kinéznie egy mai ökofalunak.

Forrás: Tree Hugger
Képek: Yuta Yamada/Fujishokai