Évmilliók története ismerhető meg a Földtudományos Forgatagon

Évmilliók története ismerhető meg ősmaradványok, ásványok, kőzetek segítségével a Földtudományos Forgatagon, amelyre e hét végén kerül sor Budapesten, a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben (MFGI).

A rendezvény szervezésében az MFGI és a Magyarhoni Földtani Társulat mellett az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpontjának Földtani és Geokémiai Intézete, egyetemek, múzeumok, bányászati vállalatok, nemzeti és geoparkok vesznek részt.

Mint Demény Attila akadémikus, az MTA Földtani és Geokémiai Intézetének igazgatója elmondta, a Földtudományos Forgatagot 2008-ban szervezték meg először a Föld Nemzetközi Éve kapcsán, amely jó lehetőséget kínált a földtudományok megmutatkozására. A forgatag, amelynek a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont, óriási sikernek bizonyult, háromezer látogató vett részt a programokban.

Tipp: Global Arctic Awards 2012

“Nemcsak a publikumot fogta meg a dolog, hanem a kutatókat is, akik azóta is töretlen lelkesedéssel szervezik a Földtudományos Forgatagot” – jegyezte meg az akadémikus.

Demény Attila elmondta, hogy a látogatókat interaktív geokiállítás és rengeteg érdekesség várja. “Találkozhatnak a kutatókkal, Harangi Szabolcs, az ELTE kőzetgeokémiai tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára vulkánkitöréseket produkál, de meg lehet nézni az Eötvös-ingát is. Az MTA Földtani és Geokémiai Intézete paleoklimatológiai vizsgálatokat ismertet, például szemléltetjük, hogy miként lehet a cseppkőben bizonyos klímaváltozásokat észlelni. Lesz jégkorszaki vízkóstoló és az érdeklődőknek elmondjuk, hogy az adott ásványvíz mikor szivárgott be, és mit lehet tudni a szóban forgó kor éghajlatáról. Beszélünk az archeometriáról is, a régészetet és a földtudományok kapcsolódásáról” – magyarázta az akadémikus.

Mind a két napon lesznek előadások, így Ősi Attila paleontológus a magyarországi dinoszaurusz-kutatásokról beszél, Kercsmár Zsolt geológus a “Csodálatos földtörténetet” mutatja be, Harangi Szabolcs Vulkánkitörések: mit hoz a 21. század címmel tart előadást, Wesztergom Viktor geofizikus pedig az intenzív naptevékenység földi hatásait ismerteti.

A nemzeti parkok és geoparkok Magyarország legszebb felkereshető földtani látványosságait mutatják be, geotúra-ajánlatokkal várva az érdeklődőket. A legkisebbeknek geojátszóházat, kincskeresést, idővonal-játékot, kavicssimogatót szerveznek.

Tipp: Ők az év legjobb természetfotósai

Az ingyenes rendezvényre november 17-én és 18-án 10 és 18 óra között várják az érdeklődőket a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben (XIV. kerület, Stefánia út 14.).

Forrás: MTI
Főkép: wallcoo.net