Csak a térképeken létezik egy sziget a Csendes-óceánon

Ausztrál kutatók felfedezték egy sziget nemlétét a Csendes-óceánon: a földdarab csupán térképeken létezik, a valóságban nem.

Ráadásul nem arról van szó, hogy eltűnt, hanem a jelek szerint soha nem is létezett. Ennek ellenére Sandy Island – Homokos-sziget – néven szerepel a térképeken, tengerészetiek mellett időjárásiakon is. Ahol lennie kellene, 1400 méter mély a víz, tehát még csak arról sem lehet, szó, hogy az óceán elmosta volna a földdarab tetejét.

Tipp: Sétáltak a Húsvét-sziget kőemberei

A “mégsincs-sziget” Franciaországé, legalábbis francia felségvizeken van Ausztráliától mintegy 1400 kilométerrel keletre, Új-Zélandtól 5 ezer kilométerrel észak-északnyugatra.

Hogy miként kerülhetett a térképekre, egyelőre talány. Ráadásul még csak nem is apró, legalább 30 kilométer hosszú és 5 kilométer széles.

Tipp: Szigetvárosok a világ minden táján

Mike Prince, az ausztráliai tengerészeti térképszolgálat igazgatója a The Sydney Morning Herald című ausztráliai lapnak azt mondta, hogy egyes térképkészítők néha szándékosan nem létező utcákat is feltüntetnek műveiken, de csak azért, hogy elriasszák a jogtalan sokszorosítókat a lopástól. (Fantomutcával ugyanis könnyű rábizonyítani a tolvajra, hogy nem saját munkája volt a terület feltérképezése.) Hozzáfűzte azonban, hogy a tengerészeti térképek készítőinél ez a fajta csapdaállítás nem volt bevett gyakorlat.

Forrás: MTI