Nem csak a majáké a világvége – a zoroasztrizmus

Bár mindenki a maják világvége-jövendöléseiről beszél, az igazság az, hogy korántsem ők voltak az elsők, akik alapanyagot szolgáltattak a teória követőinek. Számos más ókori civilizáció is megalkotta a saját világvége-történetét – ezek közül sok lényegesen izgalmasabb, mint a maja naptármódszer. Új sorozatunkban bemutatunk néhány olyan kultúrát, amelyeknek pontos elképzelései voltak arról, hogyan fog véget érni világunk.

Az első világvége

Az egyik legkorábbi apokalipszis-jóslat a zoroasztrizmus vallásból ered, amelyet egyébként a Queen együttes énekese, a legendás Freddie Mercury is követett A zoroasztrizmus egy régi iráni vallás, az iszlám térhódítása előtt létezett az országban.

Tipp: A vándorló kövek titka

Alapítója egy iráni próféta és hitújító, Zarathustra volt, aki szerint a világ négy 3 000 éves periódusból tevődik össze: az első során a jó, Ahura Mazda és a rossz, Angra Mainyu összecsaptak – ebből a csatából Ahura Mazda keveredett ki győztesen, és visszataszította a rosszat az őt megillető helyre, a pokolba.

A jó megteremtette a földi élet szellemi síkját, majd a második periódusban a testi síkot is létrehozta, abból a célból, hogy az élőlények szembeszállhassanak Angra Mainyuval. A rossz időközben szintén alkotott magának sátáni életformákat, amelyeknek feladata a jó támadása, elpusztítása volt.

A harmadik zoroasztriánus éra a hősök kora volt, amikor olyan kitűnő képességű emberek jelentek meg a Földön, akik képesek voltak legyőzni a gonoszt.

Tipp: Újabb egyiptomi piramisok?

A negyedik, jelenlegi, és egyben utolsó periódus a próféta, Zarathustra megjelenésével kezdődött: a kutatók az ő életpályáját valamikor Kr. e. 1500-1200 köré teszik. Bár eszerint a bűvös háromezer évből már kicsúsztunk, a zoroasztrizmus követői szerint hamarosan bekövetkezik a korszakváltás, eljön Saoshyant, a megváltó, és a világ háborúba indul. A jó a gonosszal küzd, egészen addig, amíg le nem győzi, és örök békességet nem hoz a Földre, bűnhődést a rossznak, jutalmat az igazaknak.

A nap ekkor harminc napig fenn lesz az égen, bolygónkat pedig folyékony fém önti el – ebben kell végigsétálniuk az embereknek, legyenek élők vagy halottak, hogy a végítéletet elérjék. A gonoszok érzik majd a fájdalmat, a jók viszont úgy érzik majd, mintha langyos tejben úsznának. Végül a gonoszak is megbocsáttatnak, és csatlakozhatnak a jókhoz az új, tökéletes világban.