Van, akinek jól jön az eldobott csikk

A városi madarak egy része meglepően leleményesen alkalmazkodik a koszos, szemetes utcákhoz: a cigicsikkeket például szigetelőanyagként és parazitairtóként is használják fészkeikben.

A városi élethez alkalmazkodott madarak lassacskán a szemetet is újrahasznosítják: a cigicsikkeket például egyre gyakrabban használják fészeképítés során. A Royal Society Biology Letters folyóiratban publikált tanulmány szerint ennek két oka van: az egyik az, hogy remek szigetelőanyagként szolgálnak, a másik pedig az, hogy a parazitákat is távol tartják.

Az Instituto de Ecología kutatója, Isabel López-Rull és kollégái akkor jutottak erre a következtetésre, amikor a cigicsikkek és az élősködők kapcsolatát vizsgálták. Arra jutottak, hogy a cigicsikkeket felhasználó madarak fészkeiben a cigarettában fellelhető cellulóz-acetát miatt lényegesen kevesebb parazita volt, mint a „hagyományos” építkezési elveket valló társaikéban.

Fotó: Victor Argaez

A kutatás során két madárfajt vizsgáltak: a házi pintyet és a házi verebet. Ennek ellenére más fajok is kedvelik a cigicsikkeket.

„A madarak nagy része a viselkedésük megváltoztatásával próbálja elűzni a parazitákat – írják a tanulmány szerzői. – Néhány madárfaj például friss növényeket visz a fészekbe, amelyeknek bizonyos vegyületei taszítják az élősködőket.”

Forrás: Discovery News