Zöldséget termesztenének kínaiak a Marson

Jó eséllyel termeszthetnek zöldséget kínai űrhajósok a jövőben a Holdon vagy a Marson – derült ki friss kutatások elsődleges eredményeiből, amelyeket a Hszinhua hírügynökség tett közzé.

Az egyelőre laboratóriumi körülmények között folytatott kísérletek az emberek és a növények kapcsolatát vizsgálta egy zárt rendszerben, különös tekintettel az oxigén, a szén-dioxid és a víz szerepére.

Tipp: Egyedülálló kőzetet talált a Curiosity

Teng Ji-ping, a kínai űrhajósok pekingi központú kutató- és gyakorlóközpontjának helyettes vezetője arról számolt be, hogy az első tesztidőszakban egy 300 köbméter térfogatú kabinban két ember összesen négyféle zöldséget termesztett egy úgynevezett “ökológiai létfenntartó rendszerben”. A maguk által előállított zöldségek oxigént termeltek és egyben fogyaszthatók voltak.

A német szakértők közreműködésével folytatott kísérlet eredményei szerint a harmadik generációs rendszert alkalmazó – 2011-ben épült – kabin elvben lehetővé teszi, hogy a jövő kínai űrhajósai számára a Földön kívüli bázisokon, így a Holdon vagy a Marson növények, illetve algák segítségével levegőt, vizet és élelmet biztosítsanak.

Tipp: Meglepően meleg van a Marson

A szakemberek rendkívül fontosnak tartják a kísérletet a kínai űrprogram hosszútávú céljainak szempontjából. Megjegyzik azt is, hogy a rendszer továbbfejlesztett változata lehetővé teszi “űrfarmok” létrehozását, vagyis állatok tenyésztését húsukért, továbbá mikrobák használatával a hulladékok újrahasznosítását.

Forrás: MTI
Fotók: NASA