Haldokolnak a legnagyobb fák

Egy, a Science tudományos folyóiratban megjelent tanulmány kimutatja, hogy az öreg, hatalmas fák a világ minden táján szomjúságtól szenvednek, és lassan elpusztulnak.

A Science-ben megjelent tanulmányban a világ vezető ökológusai szólalnak meg, kifejezve abbéli aggodalmukat, hogy a 100-300 éves fák között az elmúlt években megemelkedett a „halálozási ráta”. Ez a világ erdőiben, szavannáin, mezőgazdasági területein, sőt, még a városokban is fellelhető jelenség – olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.

„Ez egy világméretű probléma, és úgy tűnik, mindenfajta erdőben jelen van” – magyarázza a tanulmány vezető szerzője, David Lindenmayer, az ARC Környezetvédelmi Döntések Központja (CEED) és az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója.

Tipp: A halott fa új élete

„A fák nagy szerepet játszanak a természetes és az emberi környezetben is. A jelenlegi kutatások nagy arányú csökkenést mutatnak az öreg fák számában” – írja a tanulmányban Lindenmayer és kollégái, Bill Laurance, a James Cook Egyetem kutatója, valamint Jerry Franklin, a Washington Egyetem tudósa. –„Nagyon égető szükségünk van egy kutatásra azzal kapcsolatban, hogy mi okozza a fák kihalását, és ki kell találnunk egy stratégiát, hogyan állítsuk meg a jelenséget. A változtatások nélkül a nagy fák száma tovább csökken, míg el nem tűnnek ökoszisztémájukból, ezzel pedig elveszítjük a hozzájuk kapcsolódó élővilág többi részét is.”

Lindenmayer professzor először akkor figyelt fel a régi nagy fák számának csökkenésére, amikor az 1960-as évekbeli svéd erdőkről szóló jelentéseket tanulmányozta. Aztán egy ausztrál tanulmány is felfigyelt arra, hogy az elmúlt 30 évben a veres berkenye nem csak az erdőtüzek miatt pusztul nagy számban, de az erdőtűzmentes években is tízszer olyan gyorsan tűnik el, mint ahogyan az előre megbecsült séma szerint kellene. Ennek a szárazság és a magas hőmérsékletek a fő okai.

A kutatók világszerte hasonló mintára lettek figyelmesek: a kaliforniai Yosemitte Nemzeti Parkban, az afrikai szavannákon, a brazil esőerdőkben, Európa mérsékelt övi erdeiben és az északi fás területeken is. A nagy fák eltűnése felbukkant a mezőgazdasági területeken is, sőt, a városokban szintén, ahol az emberek erőfeszítéseket is tesznek azért, hogy megóvják őket.

Tipp: Természet a lakásban

„A régi, nagy fák kiemelten fontos ökológiai szereppel bírnak. Néhány ökoszisztémában a madarak 30%-ának fészkelőhelyéül szolgálnak. Nagy mennyiségű szén-dioxidot tárolnak. Újra feldolgozzák a talaj tápanyagait, befolyásolják a víz áramlását és a helyi klímát is.”

A kutatók szerint azonnali, hatékony beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a folyamatot meg lehessen állítani.

Forrás: Science Daily