A gyurgyalag a 2013 év madara

A gyurgyalag hazánk madárfaunájának egyik legszínpompásabb madara. A faj nem csak trópusi színeivel kapcsolódik a melegebb éghajlathoz, hanem hosszú távú vonulóként a telet Afrikában tölti, költeni csak a legmelegebb hónapokra jön hozzánk.

Májusban érkezik és szeptember végére már el is hagyja a Kárpát-medencét. Méhészmadárnak is hívják, mivel darazsak, lepkék és egyéb repülő rovarok mellett méheket is fogyaszt. A házi méh ugyanakkor csak kis részét képezi a táplálékának, melyet leginkább csak hűvös időben fogyaszt.

Tipp: Van, akinek jól jön az eldobott csikk

Az “Év madara” program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak (például: gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepe van. A MME májusban zárult szavazása alapján a 2013 év madara a gyurgyalag (Merops apiaster). A gyurgyalag fokozottan védett madárfaj, természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

A fajt veszélyeztető tényezők legtöbbje a költéshez kapcsolódik:

Fészkelőhely és a fészektelep megsemmisítése

Annak ellenére, hogy a gyurgyalag fokozottan védett madár, fészektelepeit vagy egyes fészkeit gyakran barbár módon szándékosan megsemmisítik. Ennek leggyakoribb módja a bejárati nyílások eltömése, gyakran akkor, amikor a szülő madarak is bent vannak. Az eltömést legtöbbször ronggyal végzik, de előfordul, hogy szájával a lyuk felé nyíló üveget helyeznek a bejáratba, vagy hosszabb karót dugnak az alagútba. Ilyen esetekben a fiókák mindig, esetenként pedig a szülők is elpusztulnak. Olyan eset is előfordul, amikor a bejárati nyílásba éjszaka meggyújtott kénrudat tesznek, aminek füstje szintén elpusztítja a madarakat.

Partfalak benövényesedése

Az alacsony, kis kiterjedésű és kevésbé meredek partfalakat néhány év alatt benövi a növényzet, illetve a partfal előtt felnőnek a cserjék, melyek akadályozzák a madarak szabad mozgását. Súlyos veszélyt jelent számára, ha az ilyen partfalakba a ragadozók, pl. róka is megtelepszenek. A bányarekultivációt jogszabályok írják elő. Ennek végrehajtása során a függőleges partfalakat rézsűsre alakítják és ezáltal azok fészkelésre alkalmatlanná válnak.

Illegális vadászat

A gyurgyalag az egyik legszínpompásabb madarunk, ezért gyakran lelövik, hogy zugreparátorokkal kitömessék és falra akasztott “díszként” használják. Sajnos az is előfordul, hogy a méhészek a kaptárak környékén ejtik el őket. A hatósági eljárások során felderített zugpreparatóriumokban az egyik leggyakrabban előkerülő madárfaj.

Tipp: Lenyűgöző képeket készít a kamerával felszerelt madáretető

Mit tehetek én?

A költőhelyek fenntartása és új költőhelyek létrehozása fontos szerepet játszhat a gyurgyalag állományának megőrzésében. Ez a tevékenység engedélyekhez és szakértelemhez kötött, így az önkéntesek bekapcsolódását leginkább helyi csoportjaink által szervezett akciókban várjuk. Az év madara kampány során folyamatosan hírt adunk a kapcsolódó terepi programokról.

Fontos, hogy ha tudomására jut bármilyen a fészkelőtelepeket érintő illegális tevékenység vagy zavaró tényező, akkor értesítse az MME-t. A megfelelő információ birtokában az állami természetvédelmi szervezetekkel együttműködve hatékonyan fel tudunk lépni a probléma megoldása érdekében.

Forrás: Magyar Madártani Egyesület
Főkép: Állatvilágunk