Meglepően keveset tudunk a zsiráfokról

Bár a zsiráfokat mindenki ismeri, meglepően keveset tudunk szociális viselkedésükről – a BBC és a Discovery által közösen készített filmsoroknak köszönhetően azonban bepillantást nyerhetünk az állatok életébe.

Hosszú nyak, hosszú lábak, pettyes bunda – a zsiráfokat mindenki ismeri, hála különleges külsejüknek. Kutatók azonban meglepően keveset tudnak az állatok szociális viselkedéséről – tudhatjuk meg a BBC Nature webolaláról. Az általános séma ugyanis az, hogy a tudósok a zsiráfok vándorlását, bundáik színét vagy ikonikus testrészeik, így a nyakuk és a lábaik különböző tulajdonságait vizsgálják, egymás közötti interakcióikat azonban alig ismerjük.

Tipp: Vadállatles Afrikában – a kanapédról!

A BBC és a Discovery által közösen készített videóknak köszönhetően most bepillantást nyerhetünk a zsiráfok „magánéletébe”: a négy hét alatt elkészített 60 perces filmsor egymással hadakozó hímeket örökített meg.

Bár a zsiráfok méreteiknek köszönhetően elég könnyen észrevehető állatok, mégsem olyan könnyű őket megtalálni az afrikai szavannán, mint hinnénk. Több mint 250 négyzetkilométernyi területet fésültek át az operatőrök és kutatók, mire, négy hétig tartó kemény munkával, sikerült egy 60 perces filmet rögzíteniük.

A képeken látható két hím zsiráf egy nőstény kegyeiért versengett: az idősebb bika és a fiatalabb állat szó szerint fejjel mentek egymásnak a „hölgy” miatt. A kutatók szerint a küzdelem ritkán fajul el idáig – bár a zsiráfok fején található szarvszerű képződmény képes sebeket okozni, mégsem jellemző, hogy ilyen nagy verekedés kerekedik ki a dologból.

Tipp: A foltok árulkodnak a zsiráf életkoráról

Ez a versengő magatartás jellemzően antiszociálissá teszi a hím állatokat, a nőstények azonban korántsem ilyen zárkózottak. A Queenslandi Egyetem tudósai az Animal Behaviour folyóiratban közölték kutatási eredményeiket arról, hogy a nőstény zsiráfok szoros kapcsolatot, „barátságot” ápolnak egymással.