Armstrong híres szavai mégsem voltak olyan spontának, mint eddig gondoltuk?

Általánosan elfogadott tény, hogy Neil Armstrong híres szavait (“Kis lépés egy embernek, de óriási ugrás az emberiségnek.”) rögtön a holdraszállás előtt fogalmazta meg magában. Egy új dokumentumfilmben azonban rácáfolhatnak a spontaneitására.

Neil öccse, Dean Armstrong egy az Államokban hamarosan adásba kerülő dokumentumfilmben, a Neil Armstrong – First Man on the Moonban (Neil Armstrong – az első ember a Holdon)  nyilatkozott arról, hogy bátyja néhány héttel a világűrbe indulás előtt már papírra vetette az azóta talán a világ leghíresebb idézetévé vált mondatot.

Tipp: Megtalálták az Apollo-11 rakétamotorját

Dean, bár számos korábbi interjú alatt tagadta, hogy így lett volna, most mégis azt állítja, hogy egy Rizikó társasjátékkal töltött este alatt Neil megmutatta neki a papírfecnit, amire leírta a híres szavakat, jóval azelőtt, hogy Buzz Aldrinnal és Michael Collinsszal 1969 júliusában elindult a Holdra.

“Dean elmondta nekünk, hogy Neil még azelőtt megmutatta neki a papírt, hogy elindult volna a Canaveral-fokhoz” – nyilatkozta Chris Riley, a dokumentumfilm producere a Reutersnak.

Armstrong számos alkalommal elmondta a sajtónak, hogy a leszállás közben elmondott szavak spontán jutottak az eszébe, azokban a percekben, ahogy a Holdra érkeztek.

Tipp: A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát

Persze, az, hogy tulajdonképpen mikor született meg a híres mondat Armstrong fejében, semmit sem változtat az érdemén, sem a becsületén. “Bárki, aki beléphetett volna egy idegen világba, értékelte volna a jelentőségét a dolognak, ahogyan Armstrong is tette, és bárki gondolkodott volna egy kicsit rajta, mielőtt megteszi. Ez nem egy olyan kijelentés volt, ami csak úgy eszébe ötlött, ahogy lesétált a létrán. De nem hinném, hogy biztosan eldöntötte, mit akar majd mondani egészen addig, amíg a Holdra érkeztek” – mondta Riley.