Extrém téli kalandok Villachban

Ki ne vágyna télen egy nagyszerű síelésre egy még nagyszerűbb helyen, ahol nem kell aggódni amiatt, hogy lesz-e hó, kire lehet bízni a gyerekeket napközben és hogyan pihenjük ki egy aktív nap fáradalmait? Ha ezt a helyet ráadásul elérhető távolságban, autóval szeretnék megközelíteni, akkor a válasz nem is várat sokat magára: amit keresünk, az Karintia és a gerlitzeni Alpok.

A Karintia szívében található három hegy (Gerlitzen Alpe, Dreiländereck, Dobratsch), szinte minden téli sport iránt rajongó igényét kielégíti, legyen szó kezdőről, haladóról vagy vérbeli profiról. A hegyek által körbeölelt városok pedig felkészülten várják a kikapcsolódni vágyó vendégeket az év minden szakában.

Karintia fővárosától, Klagenfurttól nem messze található a régió központja, Villach, ahol már jóval időszámításunk előttről is találtak emberi jelenlétre utaló nyomokat, mára pedig olyan fejlettségi szinten áll a város, melyet sok hasonló méretű település csak vágyakozva figyelhet.

A belvárost a Dráván átívelő hídon megközelítve azonnal a főutcán találjuk magunkat, ahol az Adventi időszakban minden esélyünk megvan arra, hogy kellően ráhangolódjunk a karácsonyra.

A város központjában található a főtemplom, amely éjszakai kivilágításával egy gyertyára emlékeztet. Tornya szinte mindenhonnan látható, amíg a gesztenyeárusok és téli holmikkal kereskedő bódék között bolyongunk. Aki kellemes illatú forralt borral szeretné felmelegíteni magát, az betérhet egy alkalmi, fűtött melegedőbe, de a vásárban található alkalmi tűzrakások valamelyikénél is szívesen látják az arra járó vendégeket. Érdemes még benézni a templom fő- és mellékhajójába is, majd a kellemes esti séta után betérhetünk a városi sörfőzde által üzemeltetett étterembe, ahol kötelező megkóstolni a helyi barna, édeskés sört, valamint a serpenyőben tálalt karintiai ételkülönlegességeket. A kulináris élvezet garantált, de arra figyeljünk, hogy módjával rendeljünk, mert mennyiségben minden tálalás felér két fogással. Akinek még ezek után is kedve támad némi mozgáshoz, az ledolgozhatja a vacsorát a városháza előtt felállított korcsolyapályán.

Ha a napot másnap reggel idejében kezdjük, akkor a síelés szerelmeseinek nincs más dolga, mint leparkolni a gerlitzeni Kanzelbahn sífelvonójának 3500 férőhelyes parkolójában – vagy igénybe venni a környező településekkel összekötött ingyenes (!) síbuszt – és elkezdeni a napot a 15 sífelvonó valamelyikénél.

A pálya különlegessége, hogy minden tudásszinten nagyon jól síelhető. Gerlitzen üzemeltetői különös hangsúlyt fektetnek arra, hogy a kezdők is remekül és biztonságban érezzék magukat a lécen egyensúlyozva. Ha valaki nem kedveli a tömeget, akkor a karácsony előtti 1-2 hét rendkívül alkalmas arra, hogy kényelmesen besíeljük az összesen 60 kilométer hosszú pályát, de ha valaki szeret a felvonón és a hüttékben idegenekkel ismerkedni, akkor április elejéig bármikor beütemezheti az utazását.

A pályán különleges hóágyúkkal garantálják a havat, amely előhűti a belső vizet, – így, sok másik sípályával összevetve -, hamarabb megkezdődhet a pálya karbantartása, mint a legtöbb helyen. A modern technológia megszállottjai pedig az okosabb telefonjaikkal már a felvonókhoz tartozó aktuális várakozási időt is lekérhetik a pálya honlapjáról.

Ha valaki szeretné, hogy gyermekei is megfelelő sítudásra tegyenek szert, akkor érdemes helyben keresni egy gyermek sítanfolyamot.

A régió – jellemzően – nagyon kedvező árakkal kínálja a szakképzett oktatást, amely a Dreiländereck pályáin annyira olcsó tud lenni, hogy szinte az egész szezonban ingyenes. A gyermekek homlokára lehelt csók után kipróbálhatjuk a 8,4 km-es szánkópályát, vagy felmehetünk a csúcsra, ahol 3 ország tájait is beláthatjuk (Ausztria, Olaszország, Szlovénia), amelyek közelsége egyébként is nagyban meghatározza a pályát látogató nációk összetételét.

A cikk folytatását itt találjátok.

Szöveg és fotók: Lugosi Péter