Rejtélyes objektumot talált a Curiosity

Fémes, virághoz hasonló objektumot fedeztek fel a NASA kutatói a Curiosity által készített képeken. Egyelőre senki nem tudja, mi lehet az, de annyi biztos: a bolygó része, és nem egy marsjáró ottfelejtett darabja.

A Curiosity december 19-én készítette azt a fotót, amely most nagy fejtörést okoz a NASA kutatóinak: a sol 132 misszió során a Mars Hand Lens Imager (MAHLI) kamerájával mindeddig ismeretlen objektumot fényképezett a marsi kőzetben, a „Yellowknife Bay” közelében.

Tipp: A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát

A tárgy valószínűleg egészen kicsi lehet, a kutatóknak pedig egyelőre fogalmuk sincs, mi lehet – olvasható az NBC News fotóblogján.

A NASA-nál egyben biztosak: ezúttal nem egy korábbi misszió (vagy esetleg a Curiosity leszállása során elhullott) maradványáról van szó, hanem a lefotózott kőzet részét képező dologról. A legvalószínűbb magyarázat az, hogy egy sziklába ágyazott ásványi kőzetről van szó.

Az objektumot egyébként marsi virágként kezdték emlegetni különös formája miatt, ennek ellenére kicsi az esély rá, hogy valóban fosszilis anyag lenne.

Tipp: A legújabb Mars-hoax: a dupla naplemente

A Yellowknife Bayről készített 360 fokos panorámafotót ide kattintva tekinthetitek meg.

Fotók: NASA