275 méteres aszteroida közelíti meg a Földet késő délután

Az Apophist az egyiptomi mitológia egy démonáról nevezték el – az aszteroida 14 és fél millió kilométerre közelíti meg Földünket késő délután. Bár most biztosan nem ütközik velünk, kutatók szerint 2036-ban nagyon kevés esély van rá, hogy becsapódjon a bolygóra.

Az Apophist 2004-ben fedezték fel, ekkor egy a negyvenöthöz esélyt láttak rá, hogy 2029-ben ütközik Földünkkel. Későbbi vizsgálatok ezt a veszélyt felerősítették, ma már kicsit több az esély rá, hogy ez valóban megtörténik majd.

Tipp: A NASA a Hold pályájára húzna egy aszteroidát

Ekkor az aszteroida valódi aggodalomra adhat okot: 30 000 kilométerre fog megközelíteni minket, ezzel pedig közelebb jön a kommunikációs műholdaknál.

Apophis 2011. január 31-én (UniverseToday)

Apophis, vagyis Apóphisz a görög és egyiptomi mitológiában egyaránt megjelenik: a sötétség és káosz megtestesítője. Legtöbbször kígyó alakjában ábrázolják, de megjelenik krokodilként vagy sárkányként is. A legenda szerint a napisten, Ré minden napnyugtakor leszállt az alvilágba, ahol tizenkét kapun kellett áthaladnia (ez jelképezte az éj 12 óráját), és megküzdenie legfőbb ellenségével, Apoppal, vagyis Apóphisszal. Ez egy véget nem érő küzdelem volt, amelyben Ré mindig győzött – ha veszített volna, örök sötétség borult volna a világra, mivel nem térhetett volna vissza az égre.

 

Apóphisz egyiptomi démon

A 275 méter széles Apophis fenyegető közelsége miatt kapott ilyen nem túl szimpatikus nevet – ha 2036-ban ugyanis valóban becsapódna, akkora pusztítást okozna, mint 500 megatonna TNT. Viszonyítási alapként: a legerősebb hidrogénbomba, az egykori szovjet Tsar bomba (cár bomba) 57 megatonnányinak felel meg – olvasható a Telegraph oldalán.

Tipp: Oroszország 2020-ban aszteroida-eltérítő eszközt küld az űrbe

Aki szeretné élőben megtekinteni, ahogy az Apophis elhalad mellettünk, megteheti a Slooh Űrkamera honlapján ma késő délután.

Főkép: Discovery News