A papucscsőrű madár sötét oldala

A BBC-nek sikerült lencsevégre kapnia, ahogy a bizarr külsejű papucscsőrű madárfiókából kibújik az ördög: a három hetes madár megsebesíti fiatalabb, gyengébb társát. Ilyen viselkedést nagyon ritkán sikerül videóra venni.

A gyengébb papucscsőrű madárfiókának nem könnyű az élete: nem elég, hogy az idősebbik, erősebbik testvére folyamatosan bántalmazza, még a szülei is a terrorizáló fiókát helyezik előtérbe, megfosztva ezzel szegény párát a víztől és az élelemtől is.

A papucscsőrű madár (fotó: shoebill.info)

A BBC-nek Afrika című dokumentumfilmjéhez sikerült lefilmeznie a fiatal papucscsőrűek civódását. Az ilyen jellegű felvételek a fiókákról ritkaságnak számítanak, mivel a faj fészkelőhelyei nehezen megközelíthetők.

Tipp: A gyurgyalag a 2013. év madara

A stábnak négy, a fészekre szerelt kamera segítségével sikerült felvenniük, ahogy az idősebbik fióka bántalmazza a fiatalabbikat: csőrével megsebesíti, kitépkedi a tollait. A sebesült madarat a szülei is kevésbé “szeretik”: az erősebbiket etetik és itatják, így az egyre gyengébb fióka lassan elpusztul, inkább az éhezéstől, mint a bántalmazástól.

Az ilyen jellegű magatartás gyakori a nagyobb madarak között, de a bizarr, ősmadárhoz hasonló papucscsőrűeknél ritkán tudjuk megfigyelni.

Tipp: Van, akinek jól jön az eldobott csikk

A tojó mindig két tojást rak, de úgy tűnik, a másodikat inkább valamiféle B-tervként kezeli: ha az egyikkel valami történik, még mindig ott a második fióka. Ezért favorizálják a szülők inkább az erősebb, életrevalóbb egyedet a testvérpár közül.

A papucscsőrű repül (fotó: shoebill.info)

A dokumentumfilm készítői különösen kegyetlennek írják le a felvételeken látható magatartást, a képkockákat pedig valóban nehéz végignézni. Aki mégis vállalkozik arra, hogy a papucscsőrű-család életét figyelemmel kövesse, az kattintson ide a BBC videójáért.

Főkép: shoebill.info