Síugrás és éjszakai sítúra Villachban

Ki ne vágyna télen egy nagyszerű síelésre egy még nagyszerűbb helyen, ahol nem kell aggódni amiatt, hogy lesz-e hó, kire lehet bízni a gyerekeket napközben és hogyan pihenjük ki egy aktív nap fáradalmait? Ha ezt a helyet ráadásul elérhető távolságban, autóval szeretnék megközelíteni, akkor a válasz nem is várat sokat magára: amit keresünk, az Karintia és a gerlitzeni Alpok.

Tipp: Extrém téli kalandok Villachban – cikkünk első részéért kattints ide!

Aki a síelésen kívül más sportokat is szeret kipróbálni – vagy pont ezek miatt látogat el ide, – annak szintén nem kell csalódnia.

A várostól nem messze található Dobratsch hegy lábánál található 90-,60-,30- és 15 méteres síugró sáncokat saját felelősségére bárki kipróbálhatja, amely versenyszezonon kívül olyan klasszisoknak szolgál gyakorlópályaként, mint Thomas Morgenstern, vagy Martin Koch, de ha ez mégis túlzásnak bizonyulna, akkor kellően lefáraszthatjuk magunkat a mellette lévő 5km hosszú sífutó pályán.

A sítúrázók felmehetnek a Dobratsch hegyre, amely paradicsomi élményekkel gazdagíthatja az ott-tartózkodásukat. Kezdőknek ajánlott a Rosstratten parkolótól indulni, ahonnan kb. 1 órába telik megtenni a csúcsig tartó, megközelítőleg 430 méteres szintkülönbséget és visszatérve az elveszett energiát is könnyen pótolhatjuk a parkoló szélén található étteremben felszolgált ízletes fogásokkal.

A haladók viszont sokkal lentebbről is indulhatnak (Heiligengeist), ahonnan ugyanennek a célnak az elérése már kb. 1180 méter szintkülönbséggel jár. Aki szeretné ezt egy kicsit megfűszerezni, az részt vehet egy teliholdas, éjszakai sítúrán is.

A Dobratsch hegy és környéke pár éve nemzeti park minősítést kapott, így az állatmegfigyelők és természetfotósok is kiélhetik szenvedélyüket. Különösen a madármegfigyelőknek érdemes ellátogatni erre a hegyre, mivel számukra külön kilátót építettek, ahonnan tiszta időben remekül nyomon lehet követni a madarak vonulását.

Ha a hóban már kiéltük magunkat és egy kis pihenésre, melegségre vágyunk, akkor nincs más hátra, mint hogy ellátogassunk Warmbad-Villach teljesen újjá épített, Kärnten Therme elnevezésű fürdő és wellness központjába.

A szálloda fürdőegysége külön is látogatható, így aki csak az 1,140m2 alapterületű „vidám részlegbe” akar családi jegyet váltani, annak az itthoni élményfürdőkhöz hasonló árakkal kell számolnia. Itt ki lehet próbálni a csőcsúszdákat, melyek a gyorsaság mellett egyéb játékos feladatokat is kínálnak, a Crazy Rivert, vagy lehet úszni egy kellemeset a 25 méteres, feszített víztükrű medencében.

Tartósabb kikapcsolódás esetén semmiképpen se hagyjuk ki a Spa részleget, mivel a 2000m2 területen elhelyezkedő szauna birodalom olyan szolgáltatásokkal vár, mint a Hamam fürdő, a koedukált és külön női részleg, valamint a szaunából megközelíthető kültéri panoráma medence.

Aki gyógyulni szeretne, annak a regenerálódáshoz egy 3 óránként teljesen megújuló, 6 forrásból táplált termál medence nyújt segítséget.

Ezen felül igénybe lehet venni a 700m2 területű fittness-stúdiót is, amely a legmodernebb gépekkel van felvértezve. A legtöbb gép súly helyett az összenyomott levegő ellenállását kihasználva késztet erőkifejtésre.

Szállást sok helyen találni a városban és a pályák környékén is, de aki valódi luxusra vágyik, annak mindenképpen itt kell megszállnia. Az összesen 60 millió eurós beruházással újjáélesztett hotel a legmagasabb igényeket is könnyedén kielégíti, amely így a fürdőrészlegekkel együtt összesen 11.000m2-en terül el.

Természetesen a szállodában nem kell nélkülöznünk a magyar szót sem, a gyermekmegőrzőben és a bárban is könnyedén kérhetünk segítséget anyanyelvünkön.

Aki teheti, minél hamarabb látogasson el ide!

Szöveg és fotók: Lugosi Péter