Explorer bemutatóterem

Új EF Cinema fix objektívek

Új EF Cinema fix objektívek

A Canon két új, az EF Cinema objektívcsaládba tartozó fix objektívvel bővítette a Canon Cinema EOS rendszerét – az új CN-E 14mm T3.1 L F és CN-E 135mm T2.2 L F jelű modellekkel. A két objektív, amely úgy készült, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson a professzionális felhasználók széles köre számára, egyaránt 4K felbontást kínál, optikai csúcstechnológiákat használ és első osztályú, a profik igényeihez igazított felépítéssel rendelkezik, így szinte mindenféle produkcióban történő alkal-mazáshoz ideális – a legegyszerűbb feladatoktól a legigényesebbekig.

Az új objektívekkel együtt a Canon EF Cinema Lens család immár kilenc modellből áll: a meglévő CN-E 24mm T1.5 L F, CN-E 50mm T1.3 L F és CN-E 85mm T1.3 L F fix objektívekkel együtt új lehetőségek nyílnak a nagy látószögű és a telefotós fókusztávolságokban is, az operatőrök pedig még nagyobb kreatív szabadsághoz jutnak.

„A Cinema EOS rendszer célja, hogy segítse a kreatív önkifejezést. Az új nagy látó-szögű és telefotós fix objektívekkel együtt az EF Cinema család mostanra kategóriá-ján belül a legnagyobb fókusztávolság-választékot kínálja ” – mondta Kieran Magee, a Canon Europe professzionális képfeldolgozási részlegének marketingigazgatója. „Ezek az új objektívek is hibátlanul tükrözik a szemléletet, amelyre a Cinema EOS rendszere épül – iparágvezető technológiák és a professzionális igényekhez optimali-zált kialakítás együttese, hogy a filmoperatőrök pontosan úgy mondhassák el történe-teiket, ahogy szeretnék.”

Kiemelkedő teljesítmény

A Canon EF foglalatához illeszkedő két modell olyan optikai csúcstechnológiákkal büszkélkedhet, mint a rendellenes (anomális) diszperziójú üveg és a nagy átmérőjű, aszférikus lencsékkel a nagyfelbontású képek előállításához, valamint a Canon legújabb tévés objektívbevonatai a szellemképesedés és a csillanások csökkentéséhez. Ezen felül egy 11 lamellás írisz gondoskodik a gyönyörűen, lágyan elmosott hátterekről, amikor a tárgy ki van emelve a hátteréből.

Mindkét objektív a cég az optikai tervezés világában páratlan örökségére építkezik, és elektronikus csatlakozókat is tartalmaz a kamera és az objektív közötti kommunikáció biztosításához. Mindkét objektív a teljes képmezőt lefedő körben alkot képet: és mivel kompatibilisek mind a hagyományos, 35 mm-es, mind az ipari szabvány Super 35 mm formátumokkal, így az operatőrök még nagyobb rugalmassághoz jutnak, hiszen az objektíveket használhatják a Canon Cinema EOS rendszerbe tartozó kameráival és az EOS digitális tükörreflexes fényképezőgépeivel is.

Kategóriavezető kialakítás

A szakmában dolgozó profik igényeihez tervezett két új modell igényes, professzioná-lis, sokoldalú használatot lehetővé tevő kialakítást kapott. A kompakt kivitelt a mozgófilmgyártás igényeihez optimalizálták: az egységes elülső objektívátmérő és fogosztás egyszerű kezelhetőséget biztosítanak – nincs szükség az összeállítások módosítására, ha forgatás közben objektívet kell cserélni. A széles körű kompatibilitás más gyártók szokásos tartozékaival szintén kiemelkedő rugalmasságot jelent használat közben, legyen szó akár stúdióban, akár a terepen végzett munkáról.

A CN-E 14mm T3.1 L F és CN-E 135mm T2.2 L jelölései szögben döntött felületeken láthatók az objektívtörzs mindkét oldalán, így a fókusz és a rekesz beállításai könnyen leolvashatók akár hátulról, akár a kamera bármelyik oldaláról. A mintegy 300 fokban elforgatható fókuszállítással pontosan szabályozható a fókusz felvétel közben, és ha szükséges, a fókuszjelölések metrikusról átállíthatók az USA-ban megszokott mértékegységekre. Az innovatív üveg konstrukció gátolja az objektívtörzs nyúlását és zsugorodását és csökkenti a hőmérsékletváltozásból származó problémákat, vagyis mindkét objektív ideális számos különféle helyzetben történő alkalmazáshoz.

2013.01.10.