Bizarr, “emberfejű” pók lencsevégen

Hong Kongban bizarr nyolclábút sikerült filmre venni: az állat potroha olyan, mintha emberfejet mintázna. Az illúzióra az is rásegít, hogy a pók ide-oda mozog, így olyan, mintha forgatná a fejét.

A furcsa nyolclábúról készült videó körbejárta a nemzetközi sajtót. Sokak szerint valószínűleg egy viráglakó karolópókról van szó (Misumena vatia). A faj itthon is megtalálható (sőt, Európában Izlandon kívül mindenhol), méheket is tartalmazó étrendje miatt Magyarországon kártevőként tartják számon.

A karolópók potrohának mintája változatos, ezúttal például az emberi szem számára olyan, mintha egy arcot ábrázolna. Az állat esetenként igencsak színes is lehet, legtöbbször fehér vagy a nőstények esetében sárga, de színváltoztatásra is képes, aszerint, hogy milyen virágokon rendezkedik be. A színváltás fehérből sárgába 10-25 napig, a fordított irányba mintegy 6 napig tart.

A furcsa, emberi arcra hajazó potroh egyébként nem ritka a pókok között, ide kattintva több fotót is láthattok, amelyeken néha vicces, néha félelmetes alakzatok bontakoznak ki a pigmentfoltokból. Ennek a nyolclábúnak pedig mintha egy nagyon vidám arc nőtt volna a potroha helyére: